Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 23 decembrie 2012

O bijuterie

La o licitaţie germană programată să se desfăşoare anul viitor se găseşte o piesă clasică românească deosebit de interesantă. O aveţi în imaginile de mai jos (click pentru mărire). Nu vă lăsaţi înşelaţi de aspectul său, deoarece este o piesă foarte rară nu prin francatură, ci prin circulaţia sa.


Aceasta este a treia piesă francată cu o marcă "Principatele Unite" descoperită ca circulată în afara ţării.
Scrisoarea a fost francată cu o marcă de 30 parale din emisiunea 1862, dar care nu avea putere de circulaţie decât în interiorul graniţelor Munteniei şi Moldovei. Totuşi, scrisoarea este adresată în afara Principatelor, la Braşov (aflat la acea dată pe teritoriul austriac).

Trimiterea a fost scrisă în Şiştov (Bulgaria), fiind expediată la Zimnicea (peste Dunăre, printr-un agent), unde a primit şi francatura simplă de 30 parale. Din Zimnicea, scrisoarea a fost expediată în 5 aprilie (anul nu este precizat) la Bucureşti. Ajunsă în Capitală, scrisoarea este obliterată cu o ştampilă BUCURESCI cu cerc dublu şi agrafă simplă, în 7 aprilie. Deoarece poşta locală nu putea expedia corespondenţe peste graniţă, peste 12 zile (în 19 aprilie) scrisoarea este "pasată" poştei consulare austriece, care o ştampilează, o încarcă cu un porto de 15 kreuzer (taxa a fost adnotată cu cerneală albastră, pe faţă) şi o expediază la Braşov, unde ajunge cu două zile mai târziu, în 21 aprilie. La sosire, poşta austriacă aplică şi o ştampilă "PORTO" (pe verso), cu tuş albastru.

Doar două piese cu circulaţie externă mai sunt cunoscute din perioada Principatelor. Una a fost descrisă de Fritz Heimbüchler în volumul al doilea al monografiei sale. Cealaltă a fost oferită spre vânzare acum câţiva ani de către casa germană de licitaţii Heinrich Koehler.
Piesa de faţă va fi vândută cu ocazia licitaţiei cu numărul 24 a casei Christoph Gärtner, care începe în 21 ianuarie 2013. Preţul de strigare al piesei este de 5.000 euro.

2 comentarii:

  1. Sunt, privind-o, în pauza tăcută (cum spune Tolle) dintre percepție și interpretare ...
    Mulțumesc, Max!

    RăspundețiȘtergere