Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 20 decembrie 2012

Alte loturi de mărci clasice româneşti

În articolul precedent v-am prezentat câteva loturi de mărci clasice vândute în licitaţiile online. De această dată, vă prezint alte loturi care au fost oferite, dar care au rămas nevândute.

Un prim lot a fost format din piese neuzate ale emisiunii Cuza 1865 (toate unicate, cu excepţia a două perechi orizontale de 20 parale, ambele tip I+II). Toate mărcile par originale, iar marginile variază de la mici la margini late (nu sunt rare piesele cu margini mai late, datorită spaţiului suficient de mare dintre clişee; totuşi, o marcă de 2 parale este tăiată în cadru pe o latură).
Nu am observat vreo varietate de tipar notabilă, cu excepţia unui potenţial retuş în medalion la marca stângă a celei de-a doua perechi de 20 parale (cercul medalionului este depăşit în dreapta, suprapunându-se liniilor verticale de haşură - click pe imagine pentru mărire).
Lotul a fost oferit pentru 249 euro.

Blocul vertical de şase mărci de 20 parale din aceeaşi emisiune a fost oferit pentru 161 euro. Marca din dreapta de la mijloc nu are margine, dar cadrul pare doar atins, nu tăiat.

Lotul de mărci obliterate din emisiunea 1869 a fost oferit pentru 305 euro. Nicio piesă nu mi se pare deosebită şi nu cred să fie vreun fals printre ele, dar nici vreo varietate de tipar sau vreun retuş nu pare să fie.

Un al doilea lot de mărci tot din emisiunea 1869 a fost oferit pentru 288 euro. La fel ca la lotul precedent, calitatea mărcilor este una medie, fără ştampile deosebite sau frumos aplicate şi fără varietăţi de tipar, cu o singură excepţie: marca a treia de pe ultimul rând, jos (25 bani) are un retuş frumos în medalion (tiparul albastru este foarte slab pe efigie, dar a fost întărit pe fundalul medalionului).

Lotul de mărci "barbă" de mai sus a fost oferit pentru 262 euro. Lotul nu are nicio marcă de 50 bani "impresiune defectuoasă", dar are o marcă de 15 bani (care pare defectă - subţiere pe marginea dreaptă, după nuanţa hârtiei în acea zonă). O singură piesă ar putea atrage atenţia - a treia marcă de 25 bani brun nedantelată (rândul 3), care are margine de coală în stânga. Din păcate nu se poate distinge ce tip de report este.

Un al doilea lot de mărci "barbă" are un unicat de 50 bani "defectuos" (care pare întreg) şi două unicate de 15 bani (care par ambele deteriorate). Mărcile de 15 şi 50 bani sunt mai rare la emisiunile "barbă". Calitatea pieselor este una medie, fără remarci deosebite.

Loturile au aparţinut aceluiaşi ofertant, din câte îmi aduc aminte. Probabil că a "prins" o acumulare de clasice româneşti pe care le-a cumpărat en-gros, încercând apoi să le vândă în loturi mai mici. Modul de stabilire a preţurilor pentru fiecare lot m-a făcut să trag concluzia că ofertantul a calculat la greu cotele din cataloage. Acum, ştiţi cum e zicala - socoteala de acasă nu prea se potriveşte cu cea din târg. Toate loturile au fost oferite în sistemul "BuyItNow", ceea ce elimină din start competiţia, mai ales că pentru genul acesta de piese nu sunt prea mulţi amatori care să se înghesuie (cel puţin nu la acest nivel al preţurilor). Nu spun că preţurile sunt mari, ci că acest gen de oferte nu sunt cele mai agreate de vizitatorii obişnuiţi ai portalului de licitaţii. Iar cei cu adevărat interesaţi de piese clasice bune nu prea urmăresc aceste portaluri, preferând casele mari de licitaţii sau legăturile direct cu negustorii mai importanţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu