Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 1 decembrie 2012

Mandat francat cu mărci "Moldova"

Mandatele puse în circulaţie la Iaşi, în 1917, sunt destul de rare. Numărul pieselor care au mai apărut prin licitaţii este foarte redus (şi, din câte ştiu, asemenea piese lipsesc din majoritatea colecţiilor specializate de întreguri poştale sau de circulaţii din timpul Primului Război Mondial).

O astfel de piesă a fost recent oferită pe un portal online (click pe imagini pentru mărire).


Mandatul a fost utilizat pentru trimiterea prin poştă a sumei de 650 lei, în august 1918, de la Galaţi la Vaslui. Pe faţă el a fost francat cu un bloc de patru mărci de 1 leu din emisiunea Moldova, fiind taxat la destinaţie cu două mărci de câte 10 bani Taxa de plată din emisiunea 1918 (prima emisiune imprimată în negru, pe hârtie cu filigranul PR monogram).
Din păcate, se pare că o mare parte a mandatelor circulate în perioada respectivă a fost distrusă, prin spălarea mărcilor cu care au fost francate (mărcile de 1 leu şi 2 lei din emisiunea Moldova sunt absolut comune cu ştampile de mandate).
Piesa de faţă a fost vândută pentru 133 dolari.

2 comentarii:

 1. Frumoasă piesă! Există si o eroare "INDICATUNI" (lipsă un I). Pret reyonabil...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aşa este, e o piesă frumoasă.
   M-am zgâit la imagine, dar n-am văzut eroarea.

   Ștergere