Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 24 decembrie 2012

Crăciun fericit! Merry Christmas!


37 de comentarii:

  1. ce dor mi-a fost de ilustratele tale :)
    mi-ai facut o mare bucurie Max! :)
    te imbratisez si iti doresc cu tot dragul un Craciun Fericit alaturi de cei dragi ai tai!

    RăspundețiȘtergere
  2. Superbe aceste felicitari! Pentru a treia oara, Craciun Fericit Peter tie si doamnei tale, multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamna mea îţi mulţumeşte (ca şi mine!). :)))
      Crăciun fericit!

      Ștergere
  3. Ce imagini retro frumoase! Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Craciun fericit, Max! Tare frumoase imagini ne -ai adus...;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Crăciun fericit! Sănătate, să mai poti aduce bucurie ochilor si sufletului incă multi, multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crăciun fericit!
      Mulţumesc frumos!
      Să sperăm că ne ajută Dumnezeu!

      Ștergere
  6. hopa! vine Moşul :)
    Sărbători fericite, Max, lângă oameni frumoşi, dragi sufletului tău!

    RăspundețiȘtergere
  7. Craciun Fericit ! Cele mai bune urari, Max, sa iti aduca anul cel nou numai bucurii si tot ce-ti doresti !
    Χρόνια Πολλά !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Un Craciun fericit Max. Multumesc frumos pentru minunatele articole, din care am avut atatea de invatat

    RăspundețiȘtergere
  9. Craciun fericit, Max! Stralucirea sarbatorilor sa va umple casa de bucurie si iubire!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce frumoase imagini!! Craciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere
  11. La mulţi ani şi Crăciun fericit, cu sănătate şi numai bucurii, ţie şi celor dragi! :-)

    RăspundețiȘtergere
  12. Crăciun fericit,sănătate și numai bucurii împreună cu cei dragi !
    Frumoase vremuri trecute ai evocat cu aceste felicitări/ilustrate pe care personal le îndrăgesc foarte mult !
    Numai bine,gânduri bune !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sărbători fericite îţi doresc şi eu, sănătate şi fericire întregii familii!

      Ștergere
  13. Merry Christmas ! Cel mai mult mi-a placut ilustrata cu Mos Craciun in padure cu un cos de mere langa el dandu-i de mancare lui "Bambi" ! Mai vad merele reprezentate si in ultima ilustratie si ma intreb daca au o semnificatie aparte legata de Craciun in anumite tari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crăciun fericit!
      Ai un spirit de observaţie deosebit! La acelaşi lucru mă gândeam şi eu, dar n-am răspunsul la întrebare (şi, sincer să fiu, am fost prea leneş să-l caut).

      Ștergere
    2. Am aflat eu ! Primii brazi de Craciun decorati in scop festiv au aparut, se presupune, in Alsacia in sec 15, (primul atestat documentar fiind Strasbourg in 1605..desi Estonienii zic ca ei au avut primul brad in 1441, dar nu era decorat, doar i se dadea foc in piata si se dansa in jurul lui, deci era un obicei probabil pre-crestin, pt ca brazii sau crengile de brazi ca simbol al vietii mai fusesera folosite si la alti scandinavi necrestinati, dar si in Roma antica si chiar la egiptenii antici). Prima oara cand s-au folosit brazii in asociatie cu crestinismul in UE a fost tot cam prin Alsacia, si la inceput, prin sec 12, lumea nu ii decora dar ii atarna de tavan cu capul in jos pt ca forma lor triunghiulara amintea de forma trinitatii, si se pare ca ideea incorporarii ideii crestine in alte obiceiuri mai vechi fusese a unor calugari misionari crestini pe acolo, care efectiv s-au chinuit cu taranii din Alsacia si Turingia timp de vreo 5 secole sa ii crestineze asa mai general, (ca primii misionari aparusera prin sec 7 !).

      Bradul decorat festiv din Alsacia cu simboluri totusi de acum oficial crestine in el avea mere ca reprezentative pt fructul Paradisului, si mai avea si trandafiri de hartie (reprezentanti posibili ai Fecioarei Maria) si bomboane. Dupa aia, si in Germania si in Polonia s-a raspandit decorarea cu mere, plus s-au si adaptat niste traditii locale legate de mere.

      De ex in Germania luterana tatal familiei lua un mar si il taia in jumatate si daca iesea in mijloc ca o steluta perfecta (cu 5 colturi sau mai multe, nu doaar o cruce cu 4 colturi) + avea si samburii rotuzi si frumosi, nu piperniciti, insemna ca Anul Nou va fi un an prosper + plin de sanatate pt membrii familiei respective, care apoi mancau fiecare cate o felie din acel mar. (Daca iesea cruce insemna ca cineva se va imbolnavi grav si poate chiar va deceda.) In Cehia, in afara de obiceiul de mai sus cu taiatul marului, se dadeau in plus si mere la capre, astfel incat sa aiba laptele dulce tot anul.

      Ștergere
    3. Mulţumesc mult pentru comentariu.
      Ceva-ceva mai citisem (de pildă despre estonieni).
      Îmi place mult sinteza pe care ai făcut-o, deschide drumul spre lecturi suplimentare. Vreau să o popularizez pe Facebook, sper că nu te superi pentru asta.

      Ștergere
    4. Sper ca ai popularizat deja comentariul cat mai era on-topic, daca voiai, si nu ai asteptat cumva vreo aprobare "speciala" de la mine ! Ca doar daca scriu pe Internet la nivel de blog deschis e total public liber, e chiar mai liber decat pe un grup posibil (teoretic) mai restrans de Facebook !

      Ha ! Ha ! Singurul lucru posibil interpretabil oarecum aiurea ar fi fost referinta la "taranii" din Alsacia si Turingia, dar desigur ca nu ma refeream la rezidentii acelor timpuri din acele locuri in mod peiorativ sau politic contemporan, ci pur si simplu o luasem asa pe probabilitati de profesii/indeletniciri ale populatiei mai stabil locale cu care se chinuisera acei misionari sa-i crestineze (ca pe militari sau posibili pescari/marinari precis nu ii prindeau pe acasa prea des, vrajitorii pagani haladuiau oricum mai mult prin paduri si faceau oricum ce voiau, incaptanati, pana in ultima clipa, deci nu mai avea rost sa depuna efort cu ei, iar de la seniorii locali probabil ca deja primisera aprobare sa fie si ei pe acolo, asa ca aia erau probabil deja crestini convinsi, sau pro-crestini, asa ca nici in legatura cu ei nu mai aveau de ce sa se mai chinuie timp de 5 secole acei misionari cu adevarat sarguinciosi) !!

      Ștergere
    5. Am făcut-o chiar atunci. Din păcate, n-am cum să dau linkul, dar apare în Timeline-ul meu pe 27 decembrie.

      Ștergere
  14. Minunate ilustrate! Sarbatori fericite Max si toate cele bune! Multumesc pentru vizitele si comentariile din acest an si sper sa ne citim cu bine si anul viitor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sărbători fericite!
      Şi eu îţi mulţumesc şi sper acelaşi lucru!

      Ștergere