Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 17 februarie 2013

Poşta bulgară, o varietate constantă de tipar

Găsisem mai demult într-o acumulare de diverse mărci de ocupaţie un unicat de 5 stotinki al poştei bulgare în România, care avea o linie verticală de culoare verde în colţul drept inferior. Nici nu mai ştiu acum pe unde am pus acea piesă. După mai mult timp am văzut coli întregi din toate cele patru valori, iar la coala mărcii de 5 stotinki am recunoscut imediat varietatea pe care o găsisem şi pe care o crezusem una întâmplătoare (astfel de linii de culoare sunt destul de frecvente la mărcile gravate, imprimate cam în aceeaşi perioadă cu marca bulgărească). Recent am mai văzut câteva blocuri neuzate, iar la valoarea de 5 stotinki am reîntâlnit varietatea în cauză (click pe imagine pentru mărire).


Exact pe mijlocul colilor, pe marginea inferioară, există pe planşa fiecărei valori linii de ghidare (destinate probabil realizării registrului - suprapunerea corectă a cadrului şi centrului).
La marca de 5 stotinki, nu ştiu din ce motiv acea linie de ghidare continuă şi în spaţiul dintre cele două clişee situate la mijlocul colii, pe ultimul rând de jos al acesteia. În funcţie de poziţionarea dantelurii (executate relativ primitiv, în sistemul "linie"), linia verticală de culoare poate apărea ori pe marginea dreaptă inferioară a mărcii din coloana 5, ori pe marginea stângă inferioară a mărcii din coloana 6. În imaginea de mai sus, linia verticală de culoare verde apare pe marca din coloana 6.
După ştiinţa mea, această varietate nu a mai fost semnalată până în prezent în literatura filatelică românească.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu