Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 28 februarie 2013

Corespondenţe de poştă aeriană SUA - România

Am dat peste două piese expediate în perioada interbelică din SUA în România, care par a fi expediate prin poşta aeriană, conform indicaţiilor de serviciu aplicate pe plicuri le expediere.

Prima piesă nu arată prea bine (având un colţ rupt la deschiderea plicului - click pe imagini pentru mărire). Trimiterea este recomandată şi par avion, conform ştampilelor aplicate pe faţa plicului. Ştampila de plecare indică data de 30 iulie 1935 (San Francisco), corespondenţa găsindu-se în tranzit la New York, pe 1 august. Nu există niciun semn sau ştampilă care să indice o eventuală cursă aeriană transatlantică, cea mai timpurie ştampilă de pe vechiul continent fiind apicată la Timişoara, pe 11 august, în Bucureşti ajungând a doua zi.
După intervalul de timp destul de mare, este posibil ca Oceanul să fi fost traversat în mod clasic, cu ajutorul unei curse maritime.

A doua piesă (click pe imagini pentru mărire) a fost expediată pe 27 iunie 1940 din Washington, având ca destinaţie Bucureştiul, unde se pare că a ajuns (dacă am interpretat bine ştampila de pe verso, destul de greu de citit) pe 4 iulie. În afara celor două ştampile (de plecare şi de sosire) lipseşte cu totul altă ştampilă, putându-se distinge doar eticheta albastră de serviciu lipită pe faţa plicului.

Din câte ştiu, acest tip de corespondenţe nu a fost tratat de către cercetătorii români de istorie poştală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu