Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 22 februarie 2013

Colecţie de marcă românească veche, desfăcută pe eBay

Un colecţionar (sau negustor) olandez a pus zilele trecute la vânzare o colecţie de marcă românească veche neuzată. Probabil că acestea sunt rămăşiţele unei acumulări mult mai mari, deoarece în ultimele şase-opt luni acelaşi ID de pe eBay a vândut aproape în mod constant diverse piese vechi româneşti.
Am selectat, pentru a vi le prezenta, o parte a loturilor vândute (colecţia a fost aranjată pe foi de album, fără a urma o direcţie anume aş putea spune; fiecare foaie de album a fost oferită drept lot distinct).

Pentru a vedea mai bine imaginile, puteţi face click pe ele (dar calitatea lor lasă de dorit, vă puteţi face însă idee asupra naturii pieselor existente pe fiecare filă de album).

Câteva clasice, începând cu a doua emisiune. Unicatul şi blocul de patru de 5 parale de sus din dreapta sunt falsuri. Marca de 5 parale de sus din stânga, precum şi cele două mărci de 40 parale îmi par originale. Falsuri sunt mărcile de 2 şi 4 bani de pe penultimul rând, precum şi piesele de 2 bani şi 4 bani de pe ultimul rând de jos. Cu toate acestea, fila de album s-a vândut cu 320 dolari (33 biduri).

Un lot de mărci "Principatele Unite" a cuprins două piese de 6 parale din 1862 (cele din mijloc de pe rândul de sus) şi posibil una de 30 parale (cea din colţul drept inferior). Piesa de 3 parale îmi pare dubioasă, iar cea de 30 parale de pe al doilea rând cred că are ştampila falsificată (nu se potriveşte cu niciun tip de ştampilă existent). Fila a fost vândută cu 89,50 dolari (11 biduri).

Lotul de Cuza neemise (o serie în blocuri de patru, plus două serii unicate) a fost vândut cu 67,50 dolari (12 biduri).

Lotul de mărci Cuza din 1865 conţine şi el câteva falsuri: marca a 5-a de pe primul rând (2 parale), plus mărcile 3, 4 şi 5 de pe rândul doi (o serie completă obliterată). Marca a 4-a de pe rândul al patrulea cred că este originală, dar are ştampila falsă (la acea dată nu existai ştampile cu data pe trei rânduri). Lotul a fost vândut cu 224,50 dolari (15 biduri).

Un lot frumos de litografiate, conţinând un bloc de 4 de 5 parale 1866 (hârtie groasă, dacă e să dăm crezare textului înscris cu creionul pe foaia de album de către fostul proprietar), un bloc de 2 parale 1867, unul de 2 bani 1868 şi, ce-i destul de interesant (şi rar - cred că sunt originale după aspect, deşi n-aş putea băga mâna în foc la această calitate a scanului), este un 10 bani "barbă" impresiune defectuoasă în culoare albastru verzui, plus câte un unicat de 15 bani şi de 50 bani "barbă" (marca de 15 bani parcă nu-mi prea place). Lotul a fost vândut cu 968 dolari (39 biduri).

Un lot de neuzate: un favorit de 3 bani 1870, unul de 5 bani 1869, plus trei "barbă" nedantelate (din care unul de 50 bani impresiune defectuoasă). Lotul este completat cu opt perechi neuzate ale unor diverse valori Paris, Bucureşti I şi Bucureşti II. Fila a fost vândută cu 334 dolari (15 biduri).

Un alt lot de litografiate (un "favorit", restul "barbă") neuzate. (În poşeta mare, goală, cred că a fost un bloc de 10 bani "barbă" impresiune defectuoasă, pe care proprietarul la vândut mai demult, tot pe eBay). Fila a fost vândută cu 119,50 (13 biduri).

Acesta este lotul care mi-a plăcut cel mai mult (datorită piesei de 15 bani "Paris" colţ de coală, cu ştemplul imprimeriei din Franţa). Practic există o serie neuzată completă din emisiunea "Paris". Lotul a fost vândut cu 637 dolari (14 biduri).

Lotul de blocuri (trei nedantelate "Paris", unul probă de cuoare pentru "Bucureşti" şi un bloc de "Perle") a fost vândut cu 475 dolari (19 biduri).

Un lot cuprinzând probe de planşă la emisiunea "Bucureşti" (cinci perechi orizontale, nedantelate vertical), plus câteva deparaiate obliterate, a fost vândut cu 146,50 dolari (7 biduri).

Un lot de mărci "Vulturi" neuzate a fost vândut cu 79,50 dolari (10 biduri).

Un lot de mărci "Cifra" şi "25 ani de domnie" a primit un preţ final de 192,50 dolari (16 biduri).

Trei serii de Spic neemise, plus eroarea de culoare de 25 bani albastru în pereche cu marca normală de 5 bani. Lotul a fost adjudecat pentru 169,50 dolari (7 biduri).

Melanj de piese neuzate Spic (cu PR şi fără filigran) şi Moldova. Toată fila a fost vândută cu 49,50 dolari (7 biduri).

Două file de album cuprinzând o serie completă neuzată "Spic" cu filigran stema mare în blocuri de câte patru mărci. Se pare că a fost "vedeta" loturilor, beneficiind de cel mai ridicat preţ de adjudecare: 1014 dolari (ce-i drept, nu a fost decât un singur amator care nu a dorit să piardă această ofertă).

O serie de Efigii şi una de Căişori. Preţ realizat: 75,50 dolari (15 biduri).

Serie Expoziţia Generală din 1906, preţ realizat: 40 dolari (6 biduri).

O plansă conţinând zece unicate diferite CMT (care - aşa, din avion, par în regulă), plus alte patru piese de duzină a realizat 89,50 dolari (7 biduri).

Una peste alta, câteva loturi s-au vândut la preţuri extrem de avantajoase. Cine a fost pe fază a câştigat, mai mult ca sigur!

2 comentarii:

  1. Superbe unicatele de "favorit" si "barba", blocurile de patru sunt deosebite, insa parca, parca, cel mai mult mi-au placuta "Cifra", "25 ani de domnie" si frumoasele "spice". Ore cand vom mai avea ocazia sa le revedem...?
    Daca nu le regasim in clasor macar in arhiva de imagini... parca parca in acest format mai sterg din urma de amaraciune...
    Iti multumesc mult ca reusesti sa ne faci cate o placere de fiecare data cand ne prezinti un asemenea lot.
    O Duminica frumoasa iti doresc Max.

    RăspundețiȘtergere