Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 7 februarie 2013

Ceva ce n-am mai văzut până acum

Ieri am observat (mai mult din întâmplare) pe eBay două piese nesemnalate până acum în literatură (deşi emisiunile "fac" centenarul peste câţiva ani) şi necunoscute nici măcar colecţionarilor germani din câte ştiu.


Curios (pentru mine) este faptul că ambele au apărut în acelaşi timp (oferite de două ID-uri diferite), dar imaginile, precum şi piesele au elemente comune (o imagine păstrează anumite informaţii care pot fi relevate cu softuri specializate). Ambele piese poartă acelaşi tip de ştampilă (diferă doar datele).
Până când nu voi vedea o astfel de piesă pe o corespondenţă completă nu voi lua în serios aceste "jumătăţi". Şi atunci însă, voi avea rezerve dacă piesa nu va fi expertizată de către o persoană cu credibilitate.
Până atunci, nu sfătuiesc pe nimeni să plătească pentru aşa ceva.

4 comentarii:

  1. Termenul de "facaturi" este destul de potrivit pentru aceste doua piese. Normal ca nu a lasat tot suportul. Altfel se putea controla autenticitatea dupa circulatie si tarif. Asa cu sferturi, mai sunt destepti care pun botu. Oricum, timbrul de ajutor taxa de plata de 10 bani sectionat nu ar fi putut sa acopere valoarea pentru care a fost aplicat fiind injumatatit, deci avand o valoare de numai 5 bani. Iata ce prevedea legislatia timpului:
    Dispoziţiunea Administraţiei militare germane in Romania:
    Conform Ordonanţei cifra 36 din 30 Martie 1917, publicată în “Foaia de Ordonanţe” No. 5 din 10 Aprilie 1917, timbrele de ajutor spre a fi valabile trebuie să poarte iniţialele M.V.i.R. Ele pot fi înlocuite şi întrebuinţate în acelaşi scop ca şi timbrele fiscale existente. Această Ordonanţă cere taxa dublă a timbrului, pretutindeni unde se cerea odată cu legea din 24 Decembrie 1914, cu modificările din 5 Aprilie 1916.
    Asa ca taxa trebuia sa fie de minim 10 bani, in functie de destinatie si natura expeditiei postale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos pentru completare. Părerea mea e că statutul acestor "fragmente" este evident.

      Ștergere
  2. Când sunt emise o noua serie de timbre,celelalte din anii anteriori sunt retrase din circulaţie?Sau au mai fost folosite deoarece designul lor se aseamănă? Merci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu există o regulă general valabilă. Pentru mărcile româneşti noi, există însă o reglementare mai recentă (pe care am publicat-o pe blog la data respectivă) privind retragerea din ciculaţie a emisiunilor mai vechide un an, parcă.

      Detalii, aici:
      http://romanianstampnews.blogspot.ro/2011/03/ultima-ora-este-oficial-avem-norme.html

      Ștergere