Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 9 mai 2012

O eroare care... nu-i eroare!

Acum câteva zile, un bloc de patru mărci "stema republicii" supratipărit în 1952, cu ocazia reformei monetare s-a vândut online relativ binişor (28 dolari după 7 biduri, incluzând taxele de manipulare şi expediere), cu precizarea că ar prezenta o eroare în supratipar:

Conform descrierii vânzătorului, marca inferioară dreaptă din cadrul blocului prezintă un "8" în loc de "3".
Ca unul din vechii "căutători" de varietăţi de tipar, îmi exprim opinia că eroarea este numai o varietate accidentală cauzată de acumularea pe clişeul supratiparului a unor oarece murdării, care au generat imprimarea defectuoasă a cifrei.
Mesajul pe care vreau să-l transmit nu este însă acesta: am observat în ultimul timp un interes constant al cumpărătorilor pentru erorile şi varietăţile întâlnite la mărcile româneşti, un lucru pe care eu, personal, îl consider de bun augur. Afirm cu convingere că filatelia românească are nevoie de colecţionari aplecaţi spre studiu.

6 comentarii:

  1. Salve Max !
    Am eroarea la supratiparul 55 bani pe 3 lei la care in cuvintul bani a este intors. O fi existind undeva coala intreaga unde sa fie prezenta acesta eroare?

    Draga Max!

    Am reusit sa conving un om de afaceri sa ma sustina in achizitiile filatelice ale colectiei Boehm. Am luat legatura cu mai multe institutii locale (biblioteca,casa de cultura,liceu ,scoli,primarie,muzeu)unde voi prezenta colectia si nu numai. Problema este ca ei nu prea inteleg importanta acestei colectii ramase aproape intacta dupa 46 de la moartea filatelistului si la peste 75 de la elaborarea ei. Si nici valoarea ei educativa pentru tanara generatie nu este bine inteleasa.(nici ceea ce insaemna studiul si cercetarea filatelica intreprinse de Boehm o viata intreaga)
    Cineva imi spunea : incearca sa gasesti un sprijin moral al unui filatelist sau insitutii a domeniului filatelic din afara orasului care sa scrie despre colectie si studii astfel incat lumii dornene sa-i fie si astfel deschisi ochii.( Pentru ca nimeni nu poate fi profet in satul lui. )
    Ce ma sfatuiesti in acest sens ?
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te salut, Andrei!

      Dacă tot cuvântul "Bani" este întors (iar cifra "55" este normală), s-ar putea să fie o problemă. Se cunoaşte ca varietate constantă a supratiparului numai cu litera "a" din "Bani" răsturnată. Te rog să verifici piesa şi să-mi spui cum este de fapt.

      Referitor la sprijinul moral de care aminteşti: cred că până acum ţi-am dat sfaturi bune. Spune-le celor care nu înţeleg despre ce este vorba că studiul şi cercetarea istoriei poştale (inclusiv studiul tradiţional al emisiunilor de mărci) constituie, concomitent, atât un act cultural, dar şi o parte de cercetare a istoriei naţionale.
      Aşa cum există lucrări istorice generale, aşa pot exista şi lucrări referitoare la istoria poştală. Aşa cum se realizează lucrări referitoare la biografia unui istoric, se pot realiza şi lucrări privind biografia cercetătorilor istoriei poştale.
      Dacă domeniul este o necunoscută pentru persoanele respective, asta nu înseamnă că el nu există.
      Prin personalitatea lui şi prin calitatea studiilor publicate în epoca sa, Boehm a transformat Vatra Dornei dintr-o locaţie necunoscută, într-un centru de cultură filatelică. Poate că nu este tocmai nimerită comparaţia, dar ce s-ar spune astăzi despre Vălenii de Munte dacă nu ar fi existat Iorga?

      Ștergere
  2. Salve Max !

    Asa cum spuneam in cuvantul bani litera 'a' este intoarsa. Numarul 55 este absolut normal , identic ca forma tiparita cu celelelte de pe alte piese cu aceeasi valoare supratiparita . Stiam de existenta acestei erori mai de mult,o mai vazusem, dar am descoperit aceasta piesa intr-un mare lot de 'steme RPR' cumparat.

    Max!

    Multumesc foarte mult pentru toate sfaturile pe care mi le-ai dat pana acum. O sa folosesc chiar cuvintele spuse de tine mai sus , dezvoltandu-le mesajul. De asemeni voi marsa pe faptul ca filatelia este considerata la ora actuala in categoria stiintelor speciale ale istoriei,prin domeniul istoriei postale si al cercetarii marcilor postalle din perioada clasica si postclasica. In acest sens am
    gasit exprimate argumentatii foarte solide la mai multi cercetatori filatelisti.Desigur ca si aici la tine pe blog in multe din articolele publicate.

    Inca odata Max , multumesc din suflet !

    Cu stima , Andrei , Vatra Dornei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci eroarea era aşa cum am bănuit. Ea se cunoaşte şi a fost catalogată şi în ultima lucrare semnată şi publicată de Sergiu Găbureac (singurul catalog românesc dedicat exclusiv erorilor) mărcilor moderne şi contemporane).

      Andrei, din cauza nepăsării şi dezinteresului multor istorici de meserie, astăzi avem goluri serioase în mai multe domenii de interes pentru istoria comunicaţiilor de pe teritoriul României.

      Ștergere
  3. Ziua buna
    Frumos... Cu totul deosebit ce vad, ce gasesc aici... cu nostalgia vremurilor cind imi ingrijeam niste clasoare, ce-i drept cam colorate si de... "serie". :) Ma intreb de ce si unde-au disparut acele mici magazine ale "Romfilatelia" (cel de pe Republicii, din Brasov, in cazul meu)? Puştilor de azi le-ar prinde bine sa deprinda bucuria acestor minunatii din petece de hirtie.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur dacă îţi place. Ştiu care este acea nostalgie, m-a preocupat pasiunea de când aveam doar câţiva ani, în copilărie.
      Am apucat vechiul magazin de pe Republicii (deşi nu sunt braşovean, ajungeam pe acolo destul de des). L-au închis din motive pur şi simplu hilare (cică nu-şi făcea... "planul").
      Totuşi, Braşovul a rămas al doilea centru filatelic din ţară (şi ca mărime, şi ca importanţă) după Capitală. La Braşov se desfăşoară cel mai mare târg de profil din ţară, odată pe trimestru.

      Ștergere