În luna februarie a.c., licitaţia curentă a casei Schwanke a cuprins în ofertă câteva piese de interes deosebit de frumoase pentru noi. Voi face o succintă trecere în revistă a celor mai importante piese.
Acest "Merkur" roz, într-o stare calitativă mult superioară celor mai multe exemplare cunoscute, poartă o frumoasă ştampilă HERMANNSTADT (Sibiu), dublu cerc cu stea cu data 21/12. Pentru colecţionarii de piese circulate în Ardeal, cred că o a doua şansă să găsească această marcă (indiferent cu ce ştampilă) într-o astfel de stare calitativă este minimă. De altfel, chiar în certificatul semnat de Ferchenbauer ("tăticul" mărcilor clasice austriece) se menţionează: "wirkungsvolles rel. Prachtstück dieser diffizilen Marke".
Piesa a fot oferită pentru 4.000 euro, dar s-a vândut cu ceva mai mult: 7.600 euro. Era de aşteptat.
O splendidă ştampilă K.K.F.POST 11 24/7 (K.K. Feldpost in Roman) aplicată pe marca de 9 kreuzer din prima emisiune austriacă a fost oferită pentru 1.500 euro. Este o ştampilă extrem de rară, datând din timpul Războiului Crimeii, pe care o văd pentru prima dată aplicată pe o marcă a primei emisiuni (nu o mai văzusem decât pe corespondenţă nefrancată). Edwin Müller îi acordă 1.875 puncte în cunoscuta lui lucrare. Piesa nu a fost vândută.
O ştampilă asemănătoare, de astă dată aparţinând oficiului militar de campanie de la Buzău (K.K.F.POST 12), aplicată de asemenea pe o marcă de 9 kreuzer, a fost oferită pentru 750 euro. Raritatea piesei (Müller îi acordă 2.625 puncte) a ridicat preţul de adjudecare la 1.500 euro. De altfel, expertul casei de licitaţii a înscris în catalog aprecierea: "Eine der größten Stempelseltenheiten der österreichischen Besetzung!".
Aceasta este o ştampilă deosebit de rară - TEKUTSCH, aplicată pe o marcă de 3 kreuzer (tipul III, hârtie de maşină). Deşi la Tecuci era (pe timpul Războiului Crimeii), ca şi în alte localităţi, un oficiu poştal militar de campanie, ştampila utilizată la acest oficiu nu avea decât denumirea localităţii. Nu se cunosc decât câteva exemplare. Edwin Müller o cotează cu 3.000 de puncte. Piesa a aparţinut faimoasei colecţii a dr. Jerger (una dintre cele mai frumoase şi complete realizate vreodată la Austria clasică). Ea poartă semnăturile lui Müller şi Ferchenbauer şi este însoţită de certificate semnate de Ferchenbauer şi Fritz Puschmann.
Piesa a fost oferită pentru 2.000 euro, dar s-a vândut cu ceva mai mult - 3.900 euro!
O altă piesă extrem de rară este ştampila PIATRA aplicată pe o marcă de 5 soldi (Levantul austriac) din emisiunea 1864. În acest sens, catalogul licitaţiei menţionează: "Diese Abstempelung ist auf Marken die absolut selteneste der Österr. Post in den Donaufürstentümern und der Levante überhaupt". Piesa provine din colecţia dr. Wurst (1938), în anul 2008 fiind semnalată ca aparţinând colecţiei "Bailev". În certificatul semnat de expertul austriac Hochleutner, acesta menţionează: "...Ich habe diese ultimative Seltenheit mit Freude signiert... Meines Wissens gab es in den letzten 10 Jahren kein weiteres Angebot".
Piesa a avut un preţ de strigare de 2.500 euro, dar spre surprinderea mea, nu s-a vândut.
Un preţ la care nu mă aşteptam (recunosc) a ralizat plicul din imaginea de mai sus: francatură realizată dintr-o pereche orizontală de 10 soldi din emisiunea 1867 a Levantului austriac, expediat în februarie 1869 din Galaţi la Genova (pe verso se disting ştampilele de tranzit din Viena şi din Veneţia). Oferit pentru 500 euro, plicul a fost vândut cu 1.600 euro.
La România nu au fost oferite piese deosebite, dar pe câteva tot le voi prezenta, deoarece sunt frumoase.
Acest exemplar de 40 parale (pe hârtie albăstruie) are o "faţă" deosebit de frumoasă, iar lucrul care-mi place cel mai mult la piesă este aspectul tiparului, foarte clar. Se pot distinge foarte bine toate caracteristicile clişeului. Marca poartă o ştampilă BERLAD MOLDOVA albastră, aplicată foarte uşor, dar aproape centrat. Oferită pentru 140 euro, piesa a fost vândută în final cu 290 euro.
Această carte poştală (oficiul poştal român din Constantinopol, 1896) se pare că a circulat efectiv (sunt puţine exemplare cunoscute). Ea a fost oferită pentru 1.000 euro, dar mie preţul mi s-a părut cam piperat. Se pare că nu numai eu am avut această impresie, deoarece piesa nu s-a vândut.
Nu mă pot abţine să nu închei cu această marcp maghiară de 10 kreuzer din prima emisiune (litografiată), purtând o splendidă ştampilă DEVA tip F. Marca nu este o mare raritate, dar datorită frumuseţii ei, s-a vândut pentru 120 euro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu