Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 18 mai 2012

"Conspoli-Constanţa-Bucuresci" pe o marcă franceză

Ştampila ambulanţei maritime române ce lega, la începutul secolului al XX-lea, portul românesc Constanţa de Constantinopol se întâlneşte pe corespondenţa transportată de vapoarele care deserveau linia. Cele mai comune situaţii sunt atunci când această ştampilă obliterează francaturi compuse din mărci româneşti. Dar nu sunt rare şi situaţiile în care se întâlneşte pe corespondenţă francată cu mărci turceşti, precum cea din imaginea de mai jos.


Este vorba de o ilustrată turcească, francată cu o marcă uzuală (tot turcească), expediată în august 1903 din Constantinopol la Bucureşti. Ilustrata a fost obliterată la bordul vasului, cu ştampila dublu cerc cu dată, cu legenda conţinând denumirea celor trei localităţi.

Relativ recent mi-a fost dat să întâlnesc (într-o ofertă pe eBay) aceeaşi ştampilă aplicată pe o marcă franceză, lipită pe un mic fragment. Deşi ştampila nu este lizibilă integral, este evident faptul că avem de-a face cu aceeaşi ştampilă.


Până acum nu am mai întâlnit această ştampilă pe o marcă franceză (şi nici nu contest faptul că s-ar mai putea găsi astfel de exemplare), dar ce doresc să subliniez este faptul că această combinaţie este mult mai rară decât aceeaşi ştampilă plaicată pe mărci turceşti sau româneşti.

Conform cercetătorului ing. Călin Marinescu, această ştampilă s-a utilizat între anii 1900 şi 1912.

2 comentarii:

  1. Oau :D Si iar ma opresc la detaliile care imi atrag mie atentia ..scrisul acela de mana ..superb..

    RăspundețiȘtergere