Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 9 mai 2012

O scrisoare interesantă

Am văzut piesa pe un portal de licitaţii online, atrăgându-mi atenţia atât traseul, cât şi adnotările privind taxele percepute.


Scrisoarea a fost expediată în 8 august 1856 din Liverpool, cu detinaţia Galaţi, Moldova. Expeditorul a scris cu mâna lui, pe faţa scrisorii, "Via Ostend & Vienna". Piesa face parte din cunoscuta arhivă a fraţilor Teologu, al căror cartier general a pendulat, de-a lungul anilor, între Galaţi şi Constantinopol.
Scrisoarea a părăsit Anglia insulară a doua zi după depunerea la oficiu (ştampila roşie de pe verso, cea cu coroana regală în partea superioară). Ajuungând pe continent, pe teritoriul german este aplicată ştampila de tranzit "Aus England per Aachen", pe 10 august. Din Germania, a intrat pe teritoriul austriac, dar la Viena (dacă a trecut pe acolo) nu s-a aplicat nicio ştampilă. Abia pe 15 august scrisoarea ajunge la Sibiu (ştampila neagră Hermannstadt, dublu cerc cu stea aplicată pe verso), iar pe 19 august (data este aproape ilizibilă) ajunge la oficiul poştal consular austriac de la Galaţi (ştampila liniară cu dată GALLATZ, aplicată pe verso).
Probabil că scrisoarea a fost expediată în regim porto, altfel nu îmi explic cele două adnotări de pe faţa scrisorii: un "21" cu cerneală albastră (a cărei provenienţă nu mi-o explic, poate fi în egală măsură aplicată atât în Germania, cât şi în Austria), precum şi un "4" aplicat cu creionul roşu ("rötel").
Trebuie să mai fac niscai "săpături" în ceea ce priveşte tarifele germane şi austriece pentru corespondenţa destinată către Principatele Dunărene. Dar dacă este vreun colecţionar care mă poate lămuri, îi mulţumesc anticipat.

2 comentarii:

 1. O piesă la care mă uit cu mare interes datorită vechimii : 1856. Adică Războiul Crimeii, adică încă 3 ani până la Unirea Principatelor Române, etc...Un document de peste 150 de ani... Câtă istorie vie nu s-a petrecut de atunci şi până azi !!!!....Sunt mirat de acurateţea ştampilelor, ireproşabil executate pentru acea vreme, ca şi de faptul că deja se utilizau....Până la această piesă, aveam impresia că ştampilele erau mai rudimentare, dar acum rămân surprins că, într-un răstimp de 150 de ani, ştampilele au rămas aceleaşi !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La acea dată, primele mărci poştale din lume aveau deja o vechime de... 16 ani! :)))
   Utilizarea ştampilelor pe corespondenţă s-a făcut mult mai devreme, începând cu secolul XVII. La momentul declanşării Războiului Crimeii, era deja formată o experienţă destul de bogată în utilizarea lor, mai ales de către poştele din marile imperii coloniale ale perioadei (Anglia şi Franţa). Cât despre Germania, poate ar trebui menţionată poşta organizată şi dezvoltată de von Taxis, prin secolul XVI.
   Câteva date sumare se pot găsi aici:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Thurn_und_Taxis

   Ștergere