Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 18 august 2013

Scrisori postclasice

Se simte că este sezonul vacanţelor, deoarece numărul pieselor de interes potenţial s-a redus simţitor pe toate portalurile specializate.
În ciuda acestui lucru însă, tot mai apare câte ceva interesant, care merită să fie semnalat pasionaţilor.


O scrisoare simplă internă, expediată de la Piatra la Iaşi în martie 1876, francată cu două mărci de câte 5 bani "Paris" a fost oferită la un preţ de strigare de 80 de euro pe un portal online. Oferta nu a convins, probabil din cauza preţului considerat prea mare de către potenţialii interesaţi, iar scrisoarea a rămas nevândută.


O altă scrisoare internă cu mărci "Paris" este cea din imaginile de mai sus (click pentru mărire). Ea a fost expediată în octombrie 1876 de la Calafat la Craiova ca trimitere recomandată, fiind francată în concordanţă cu tariful în vigoare de la 10/22 august din acelaşi an: 15 bani pentru o scrisoare internă (alte localităţi) din prima treaptă de greutate, plus 30 bani taxa de recomandare, total 45 bani. Tariful a fost acoperit cu o pereche de 10 bani şi un unicat de 25 bani, toate din emisiunea "Paris".
Un lucru interesant la această scrisoare este utilizarea pe verso a două ştampile diferite de către oficiul de destinaţie din Craiova. În literatura românească nu ţin minte să fi văzut până acum o posibilă explicaţie pentru această procedură.
Scrisoarea a fost vândută pe un portal online cu 160 de dolari.

6 comentarii:

  1. Să ştii că sunt pe aici şi apreciez(precum chiorii) ceea ce faci. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Apropo de scrisori speciale....Astazi am vazut un doku despre faimosul matematician John Nash Jr (dupa biografia caruia s-a turnat si O minte sclipitoare) In perioada dintre spitalizari, a avut o escapada vreo 9 luni prin Europa si de acolo trimitea vederi familiei si cunoscutilor. Pe ele inscriptiona tot felul de desene, unele erau cu formule matematice si aveau o caligrafie impecabila!

    Cat de scump o fi un asemenea exemplar? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asemenea documente fac parte dintr-o altă arie de colecţionare, "autografe" - aici ar "intra" tot felul de documente provenite/semnate de celebrităţi din întreaga lume.
      Tipii ăştia de exemplu se ocupă de astfel de documente:
      http://www.bonhams.com/

      Ștergere
  3. Aha....deci vederile sunt importante pentru tine numai datorita vechimii si unicitatii elementului de francare ? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu neapărat unicitate (pentru că aşa ceva este deosebit de greu de găsit), cât raritatea faţă de piesele considerate "obişnuite". Adică ceea ce iese din "uzual" (chiar şi pentru cele vechi există unele mai des întâlnite decât altele).

      Ștergere