Sunt oleacă binedispus, pentru că am vrut mai devreme să văd cât de bine alunecă un şpriţ după un mujdei băltit peste nişte friptură de pui. Am constatat că merge foarte bine, aşa că am trecut la treabă, am continuat cu "puricatul" taxelor de plată.
Dau peste o marcă de 10 bani care îmi şopteşte la ureche două lucruri destul de importante pentru studiul tradiţional al emisiunii.
Prima: marca are o eroare de tipar întâlnită deja la emisiunea cu filigran PR (cadrul vertical stâng întrerupt deasupra colţului inferior). Această marcă este din emisiunea pe hârtie fără filigran, iar constanţa erorii demonstrează faptul că la cele două emisiuni succesive au fost utilizate aceleaşi clişee.
A doua: ştampila (este una rurală, se distinge "CRĂPĂTUR:::", ar putea fi fosta comună Crepături, jud. Vlaşca, plasa Olteţu de Sus - C. Marinescu, Oficiile, agenţiile şi gările poştale române 1850-1950, pag. 296), ştampilă care are o dată relativ timpurie, 18 decembrie 1902. Emisiunea fără filigran a fost pusă în circulaţie (conform izvoarelor) tot în 1902. Şansa ca această ştampilă să fie una aplicată de complezenţă este foarte mică (nu am întâlnit ştmapile rurale aplicate de complezenţă pe taxele de plată). Luând în considerare că această comună avea un trafic poştal "de invidiat", mai ales pentru trimiterile porto (probabil câteva bucăţi pe lună în cel mai bun caz), este mai mult decât probabil ca emisiunea fără filigran să fi fost pusă în circulaţie pe undeva prin toamna acelui an, dacă nu chiar în vară, luând în calcul timpul necesar cu distribuţia mărcilor de la Depozitul Central, plus întregul parcurs birocratic.
Bună Max!
RăspundețiȘtergereMulțumesc frumos de vizită!
Îți doresc un weekend cât mai plăcut!
Un weekend fain îţi doresc şi eu!
Ștergere