Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 31 august 2013

Au fost la Schwanke

Cunoscuta casă a prezentat o ofertă interesantă pentru colecţionari cu ocazia ultimei licitaţii, cu termen de depunere a ofertelor pe 29 august a.c. O scurtă trecere în revistă a pieselor cred că este instructivă, cu rezerva preţurilor finale desigur, deoarece încă nu au fost publicate.


Iată o piesă rară, o scrisoare francată cu combinaţia rară dintre mărcile de 15 şi 25 Soldi ("grober Druck", 1867), expediată din Constanţa (LLOYD AGENZIE KUSTENDJE) pe 15 iunie 1870 la Genova. Ştampila de zi este însoţită şi de o ştampilă "P.D.", care a fost aplicată cu acelaşi tuş. Preţ de strigare: 1.200 euro.


Un lot compus din două mărci obliterate din a doua emisiune (40 şi 80 parale pe hârtie albă) a fost oferit la 120 euro.


Un unicat de 40 de parale pe hârtie albăstruie, obliterat cu o ştampilă "FRANCO" prefilatelică moldovenească, cu litere chirilice, a fost oferit pentru numai 75 euro.

Acest unicat obliterat de 80 parale pe hârtie albă a fost oferit la 100 euro.


Acest frumos bloc de patru mărci  (tirajul din 1862, Principatele Unite) conţinând două perechi întoarse a fost oferit la un preţ de strigare de 120 euro.


Aceasta este o piesă rară: pereche întoarsă (din mijlocul colii) la marca de 30 parale Principatele Unite (tirajul 1864), atenţie însă, tipărită pe hârtie vărgată! Este o variantă care nu este trecută în niciunul din cataloagele tradiţionale, dar care există, fiind semnalată de experţii români iniţial, apoi consemnată şi de Heimbüchler în monografia sa. Această pereche a fost oferită la un preţ de strigare de 600 euro.


Aceasta este o piesă asemănătoare, pereche cu o marăc orizontală şi una verticală, tot din tirajul 1864, tot pe hârtie vărgată. Preţul de strigare: 500 euro.


Aceasta este o scrisoare simplă expediată de la Focşani la Bucureşti, francată cu o singură marcă Cuza 1865. Ştampila de plecare este FOKSCHANI simplă (fără "Moldova"), o ştampilă ceva mai rară. Preţ de strigare: 250 euro.


Printre litografiatele mai târzii am remarcat această pereche neuzată de 18 bani, oferită pentru 450 euro (orice unitate neuzată începând cu perechea este rară la această marcă).


Aceasta este una dintre piesele străine care mi-au plăcut. Este vorba de marca ungurească de 20 kreuzer din emisiunea 1881, un unicat care prezintă un tipar dublu bine vizibil. Marca a fost însoţită de un certificat eligerat de Sismondo şi a avut un preţ de strigare de 350 euro.
Ca particularitate, această piesă a circulat la Bechicerecul Mare pe 15 februarie 1884 (fragmentul de legendă a ştampilei pe care o poartă nu poate fi decât NAGY-BECSKÉREK/B, tip utilizat la acest oficiu între 1881 şi 1904). Localitatea poartă în prezent numele Zrenjanin (fost Veliki Bečkerek, Serbia), fiind localizată la vest de graniţa română a judeţului Timiş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu