Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 14 februarie 2013

Corespondenţe neobişnuite în licitaţii străine

Uneori, piese destul de frumoase sau piese atractive pot fi întâlnite în licitaţii străine. Astfel de piese nu reprezintă un interes special pentru colecţionarii din ţara respectivă, dar pot fi piese interesante pentru colecţionarii români. Am întâlnit câteva exemple de acest fel la licitaţia Antonio Torres cu numărul 29, desfăşurată începând cu 4 februarie.

Bandă completă de ziar francată cu 1 leu (două uzuale Ferdinand), expediată în septembrie 1923 din Timişoara la Philadelphia, SUA.

O trimitere interesantă şi frumoasă în acelaşi timp (condiţiile de păstrare nu au fost tocmai fericite, dar piesa se pretează la restaurare) este plicul din imaginile de mai sus (click pentru mărire). Este o trimitere recomandată (probabil cu valoare), expediată în octombrie 1926 de "Comptoir Philatélique Aurel Rusu" din Arad la Chicago, SUA. Pe faţă există ştampilele biroului vamal din localitatea americană de destinaţie, iar pe verso plicul a fost "sigilat" cu etichete speciale ale expeditorului. Este o piesă interesantă atât din punctul de vedere al istoriei poştale, cât şi din cel al istoriei filateliei.

O altă piesă mai puţin uzuală: plic expediat în ianuarie 1937 din Bucureşti, în regim de imprimat extern, tocmai în Africa, în Coasta de Fildeş.

Pentru colecţionarii de piese de poştă aeriană, acest plic ar fi fost unul deosebit de atractiv: plic expediat în februarie 1940 din Bucureşti la Melbourne, în Australia, via Atena. Plicul a "beneficiat" şi de cenzura australiană.

Altă poştă aeriană, destinată tot pentru Austrialia (Sidney de această dată), plic recomandat şi par avion expediat în septembrie 1947 din Bucureşti.

Există încă piese frumoase cu ajutorul cărora s-ar putea realiza colecţii atractive de studiu al tarifelor. Din păcate, în ultimii ani interesul pentru acest domeniu pare că a cam dispărut.

8 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Stiu ca nu aici este locul acestui comentariu, insa "astfel" voi intra in atentia Dvs. Am cateva blocuri de timbre romanesti nestampilate din anii 70 si 80 in serie formate din 4 bucati unite la fiecare valoare. Eu m-am gandit sa le rup pe fiecare in timbre separate ca astfel sa fac 4 serii simple. Ma intereseaza daca prin acest procedeu voi scadea valoarea lor fata de situatia in care sunt in blocuri de cate 4. Este bine sa fac astfel?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua,
      Dacă formaţiunile nu fac parte din blocuri-coliţă, ci din coli normale, în principiu nu li se scade valoarea dacă sunt rupte în serii simple.
      Din ceea ce este pe piaţă însă, blocurile de patru sunt ceva mai apreciate decât seriile simple (depinde acum şi de la serie la serie, deoarece perioada '70-'80 nu este una dintre cele mai căutate în filatelia română).

      Ștergere
  2. Dantelurile mixte sunt considerate erori?Va intreb deoarece am descoperit la un timbru vechi dantelura de sus 11 1/2 si in Michel dantelura in laturile sus si jos este 11/3/4.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dantelurile nu se pot considera erori, deoarece apar (de regulă) la nivel de coală.
      Catalogul Michel indică eronat dimensiunile dantelurilor la mai multe emisiuni. Depinde şi cu ce instrument se face măsurarea.
      Acum mai e o problemă. La mărcile mai vechi există cu nemiluita exemplare reparate, redantelate pe una sau pe mai multe laturi. Cei cu ochiul format reuşesc să le deosebească fără prea mult efort.

      Ștergere
  3. Păi atunci ce facem cu explicaţia dată de domnul Marcel Danescu in cartea""Filatelia de la A la Z" la ceea ce inseamnă in filatelie ""Eroare"": Marcă poştală(sau intreg poştal)care prezintă carateristici diferite(detalii din imagine,culoare, supratipar,DANTELURĂ,hartie etc)faţă de cele ale marcii(sau intregului)"tip"?

    Sau probabil v-aţi gândit la VARIETATE când aţi scris că nu este EROARE?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu tot ce s-a publicat poate fi înghiţit pe nerăsuflate drept comestibil. Şi nu orice interpretare este valabilă, chiar dacă ce s-a publicat este corect.

      Există o metodologie veche de mai bine de 120 de ani (n-a inventat Marcel Dănescu nici roata şi nici coada la prună).
      Sunt foarte rare situaţiile când o variaţie a dantelurii poate fi considerată eroare.

      La aşa ceva nu se poate generaliza. Dacă doriţi, discutăm direct pe piesă.

      În ceea ce priveşte metodologia, am explicat-o mai demult pe blog în articolele anterioare. Nu mă pot apuca să reiau subiectul, deoarece este prea amplu pentru un răspuns în cadrul unui comentariu.

      Ștergere