Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 5 iulie 2013

Piese suvenir

Datorită ilustratei de mai jos (care mi s-a părut interesantă) am observat piesele într-o licitaţie şi le-am selectat pentru a vi le prezenta (click pe imagini pentru mărire).

 

Ilustrata din imagine nu cred că a circulat vreodată prin poştă, având mai degrabă statutul unui suvenir în opinia mea. Ea a fost francată cu două mărci germane cu nominalul mic, plus o marcă uzuală românească (tot cu nominal mic), toate cele trei mărci fiind obliterate cu o ştampilă a unui oficiu militar de campanie german (nr. 202) în martie 1941. Ilustrata a fost vândută cu 20 de dolari (după 7 biduri).


A doua piesă este un plic întreg poştal sovietic (cu marcă fixă de 30 kopeici) fracat suplimentar cu o marcă "Duca Vodă" de 12 lei, expediat din Tiraspol la Sibiu. Aspectul plicului mă determină să cred că la origine a fost tot o piesă realizată de un colecţionar. În ciuda acestui lucru, plicul a fost vândut cu 143 dolari (după 3 biduri).

2 comentarii:

  1. Ilustrata aceea chiar e frumoasa
    Totusi daca nu a circulat prin posta de ce a fost francata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era un lucru obişnuit pentru cei care îşi făceau singuri piese suvenir. Şi acum mai sunt unii colecţionari care procedează la fel.

      Ștergere