Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 26 iulie 2013

"Prefilatelică" foarte interesantă

Zilele trecute, scrisoarea din imaginile de mai jos a fost vândută pe un portal de licitaţii online. Piesa este deosebit de interesantă în opinia mea. Ea datează încă dinaintea Războiului Crimeii, din 1851, fiind expediată din Giurgiu (probabil prin intermediul unor negustori cu relaţii pe ruta ce manipula corespondenţele comerciale între Craiova şi Orşova). Click pe imagini pentru mărire.


În prima imagine, scrisoarea este prezentată despăturită, iar în a doua împăturită, aşa cum a fost ea expediată în 1851, scanată de pe verso. Datarea este vizibilă atât în textul manuscris, cât şi în data aplicată manual pe ştampila de la Orşova.


La expedierea de la Giurgiu nu a fost aplicată nicio ştampilă poştală (încă nu exista aşa ceva), dar se distinge numele localităţii în textul manuscris, cu literele chirilice şi cu ortografia vremii: "Giurgevo 3 iulie".
Probabil că scrisoarea a tranzitat prin Craiova (fiind dusă de un curier), de unde a fost trecută peste graniţă, la Orşova. Aici se pare că ea a fost dezinfectată, aplicându-se o ştampilă (administrativă) cu cadru dreptunghiular. În partea superioară se distinge vulturul imperial, flancat de câte o linie de text pe care nu sunt în stare să o citesc. A doua linie însă se poate citi cât de cât, putându-se înţelege (relativ) "Rastelamt in Orsova". Pe a treia linie este rezervat locul pentru dată, care a fost completată manual: "18 Juni 51".
Nu există nicio ştampilă de sosire la Pesta.

Scrisoarea a fost vândută cu 1.600 dolari (după 9 biduri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu