Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 9 iulie 2013

Câteva ştampile speciale

N-am avut un început de săptămână fast, primele două zile lucrătoare m-au cam dărâmat. Era cât pe-aici să renunţ la publicarea unui articol pe ziua de astăzi, dar am văzut în analitice că sunt totuşi vizitatori care revin pe blog în speranţa găsirii unui articol proaspăt.

Aveam ilustraţiile câtorva piese ţinute în rezervă, în speranţa că pot aduna mai multe cu o temă similară pentru a realiza un articol mai amplu, dar văd că n-au mai apărut piese interesante, de aceea le voi prezenta mai jos. Este vorba de câteva ştampile speciale sau "flame" publicitare din perioada interbelică, piese care au început să aibă amatori (pentru chilipirgii: nu vă înghesuiţi că nu-i cine ştie ce afacere).


Aceasta este o piesă care pare necirculată, fiind realizată ca suvenir. După ştampila mecanică de pe verso este datată septembrie 1928. Textul bătut la maşină de pe faţa cărţii poştale elimină orice dubiu: "Amintire de la al IX-lea Congres al «Federaţiei interaliate a Vechilor Combatanţi» Ghişeul poştal de la Sala «Fundaţiunea Universitară Regele Carol»". Textul ştampilei de pe verso este bilingv, în franceză şi română, rezumându-se la AL IX CONGRES F.I.D.A.C. BUCUREŞTI 15-22 SEPT 1928.


Aceasta este o ilustrată expediată din Franţa în România, la Bucureşti, la sosire fiind obliterată (în afara ştampilei obişnuite de sosire) şi cu o framă publicitară cu textul "VIZITAŢI EXPOZIŢIA INTERNAŢIONALĂ DE RADIO ŞI AEROCHIMIE BUCUREŞTI PARCUL CAROL 28 SEPT. 1930".
Nu ştiu ce reprezintă ilustrata pe faţă, deoarece persoana care a oferit-o pe portalul online unde am descoperit-o n-a postat decât imaginea de mai sus.


Plicul din imaginea de mai sus a fost expediat cam în acelaşi timp cu piesa precedentă din Anglia. Ce este interesant la el este că poartă pe faţă o ştampilă publicitară, iar pe verso o flamă cam cu acelaşi text. Ştampila de pe faţa plicului are un text de înştiinţare: COMEMORAREA CENTENARULUI «GENERAL DOCTOR DAVILA» VA AVEA LOC ÎN ZIUA DE 17 OCTOMBRIE 1930.
Pe verso, flama publicitară are un text identic.


Ultima piesă este un plic francat filatelic, expediat cu ocazia celui de-al IX-lea Congres internaţional de istoria medicinei (12 septembrie 1932). Plicul are o faţă frumoasă, având adresa şi numele destinatarului pretipărite (este unul dintre colecţionarii cunoscuţi ai perioadei). Este frumoasă (şi clară) şi ştampila de serviciu de recomandare a oficiului special. Plicul a avut amatori, fiind vândut cu 106 dolari (după 11 biduri).

Acestea fiind zise (sau scrise mai degrabă), vă urez o seară plăcută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu