Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 21 iulie 2013

Plimbată peste mări şi ţări

Am motive datorită cărora urmăresc piesele străine care au ca destinaţie finală România. Cele mai multe sunt banale şi nu prezintă un interes deosebit din punctul de vedere al istorie poştale. Sunt însă şi piese care "ier din Rând", dacă pot spune aşa, ori datorită vreunei francaturi sau ştampile deosebite, ori al unui traseu sau proceduri poştale neobişnuite.
Plicul de mai jos mi-a atras atenţia iniţial prin suma cu care a fost vândut într-o licitaţie online, deoarece francatura nu este una deosebită. Parcursul său este unul interesant.


Plicul a fost expediat ca trimitere recomandată în aprilie 1903 din Deal (un orăşel de pe coasta estică a Angliei, în comitatul Kent, puţin mai la nord de Dover) spre Insulele Virgine, Indiile de Vest (în Atlantic, puţin mai le est de Porto Rico). Ajuns acolo, plicul nu şi-a găsit destinatarul, care plecase tocmai spre... România. Aşa că recomandata l-a urmat înapoi peste Atlantic, spre Europa. Pe spatele plicului se distinge o ştampilă a poştei centrale din Bucureşti, datată iunie 1903.
Plicul a fost vândut cu un preţ la care nu m-am aşteptat: 257 lire sterline (după 4 biduri).
Dacă stau bine să mă gândesc, în acea epocă trimiterile ajungeau mai repede şi mai sigur ca acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu