Este o problemă cunoscută de mai mult timp de amatorii de vechituri care s-au specializat în emisiunea Principatele Unite. Pe piaţa filatelică circulă încă din perioada interbelică o serie de contrafaceri destul de reuşite având ca obiect francaturi cu jumătăţi ale mărcilor de 6 parale 1862 în locul celor de 3 parale.
În imaginile de mai jos puteţi examina două astfel de piese vândute în aceste zile pe eBay (suma şi ID-ul vânzătorului le puteţi vedea ţinând mouseul pe imagini).
Examinate cu atenţie, ştampilele nu se potrivesc cu cele originale. Este încă o categorie de falsuri pe care nu le-am menţionat până acum.
CMPR84 zice despre marca de 6 parale "...a fost folosita... taiata vertical, sau diagonal in loc de 3 parale pentru francarea ziarelor sau imprimatelor". Este deci o informatie gresita?
RăspundețiȘtergereNu pot să spun, deoarece n-am văzut nicio piesă înjumătăţită, certificată de vreun expert.
ȘtergereCa piese de referinţă, Heimbüchler dă în volumul al doilea al monogragiei sale numai aceste piese:
- marcă înjumătăţită vertical aplicată pe un imprimat, ştampilă BRAILA 25/8, destinatar Bruner & Co. Galaţi (Muzeul Poştal din Bonn);
- marcă înjumătăţită vertical pe imprimat, ştampilă GALATZ 29/3, destinatar Daniel & Fils, Jassy (ilustrată de Zoscsak şi Witzleben în revista Sammlerwoche, Viena, 1936, la pag. 63).
Din câte ştiu, marile colecţii de marcă românească de referinţă nu au deţinut niciun exemplar de 6 parale înjumătăţit.