Lugojul se pare că era unul din oraşele României în care filatelia era la loc de cinste (nu vreau să "perii" pe nimeni). Nu sunt primele corespondenţe provenite sau adresate din/în Lugoj pe care le-am întâlnit şi, mai mult ca sigur, nu vor rămâne ultimele.
Primele două piese (click pe imagini pentru mărire) sunt cărţi poştale simple cu francatură suplimentară, expediate de către aceeaşi persoană, colecţionar din Lugoj, către corespondentul său. Lucrul care mi se pare interesant este că filatelistul bănăţean nu semnează cu numele său, ci se foloseşte de sigla unei firme (care nu este specializată în filatelie sau comerţ filatelic, după legendă, ci într-o activitate dintr-o cu totul altă ramură).
Ce îmi place la cele două piese circulate poştal este ordinea clară şi desăvârşită în care lugojanul a aşezat mesajele către corespondentul (sau corespondenta) din Olanda. Pentru a se înţelege, cei doi corespondenţi utilizau catalogul nemţesc Michel, din care sunt preluate numerele.
A treia piesă este un plic expediat de redacţia unei reviste filatelice bucureştene către un colecţionar tot din Lugoj.
Plicul a fost francat cu coliţa emisă cu ocazia înălţării în gradul de sublocotenent a Marelui Voievod Mihai (inclusiv timbrul aviaţiei de 1 leu, obligatoriu pe orice scrisoare internă). Identitatea expeditorului este dezvăluită de ştampila-antet aplicată pe verso, pe clapa plicului: REVISTA FILATELICĂ ROMÂNĂ, Redacţia şi Administraţia Bucureşti IV, MIMOZA 9 (după care urmează numărul de telefon).
Probabil că în plicul cu pricina se regăsea numărul revistei a cărei primă pagină este ilustrată mai jos.
În aceeaşi revistă, la pagina 6, era reprodusă coliţa proaspăt pusă în circulaţie de către Poştă.
Fără îndoială că supriza colecţionarului din Lugoj a fost una pe măsură.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu