Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 10 iulie 2013

Un zbor trans-pacific ajuns în România

Este prntru prima dată când văd o asemenea piesă, poşta aeriană nefigurând printre preocupările mele de bază. Piesa din imaginile de mai jos (click pentru mărire) a fost vândută zilele trecute pe un portal online cu un preţ care nu mi se pare deloc ridicat, ţinând cont că ar fi prima piesă de acest fel văzută de ani buni de când urmăresc licitaţiile zi de zi.


Provenind din zone geografice care nu mi-au trezit interesul, nu dispun de literatura necesară ca să pot spune în ce măsură piesa ar fi de un real interes pentru chinezi ori americani. Este vorba de primul zbor trans-pacific efectuat între Macau (colonia portugheză de pe actualul teritoriu chinez) şi Statele Unite.
Plicul poartă o ştampilă specială (aplicată cu tuş violet pe faţă), plus o ştampilă de serviciu cu indicaţia PAR AVION/POR AVIAO (în Macau limba oficială era portugheza, pe lângă cea locală), plus o etichetă lipită (tot pe faţă) în colţul stâng superior. Plicul este francat cu două mărci uzuale de câte 50 avos din Macau, obliterate cu ştampila  obişnuită de zi, datată 28 aprilie 1937.
După ştampila de pe verso, peste două zile plicul ajunsese în Guam, teritoriu american insular situat la est de Filipine şi în apropiere de Insulele Mariane în Pacific. Nu se mai vede nicio altă ştampilă, dar probabil plicul a ajuns în tranzit undeva pe teritoriul SUA, de unde cred că a plecat pe cale maritimă către Europa. Plicul a ajuns abia pe 17 iunie (adică după aproape două luni de la plecare) la Timişoara (Oficiul Poştal nr. 2), sosind la destinaţie la Cluj a doua zi.
Chiar dacă nu este rară (preţul de adjudecare al plicului a fost de numai 20 dolari după 4 biduri), piesa este frumoasă prin parcursul său într-o epocă în care cursele care traversau Pacificul nu erau totuşi ceva obişnuit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu