Data de punere efectivă în utilizare a mărcilor Spic de grâu a dat prilejul mai multor specialişti să-şi exprime punctele proprii de vedere.
După examinarea multor piese şi compararea înregistrărilor privind clee mai timpurii date înregistrate la mărci Spic, respectiv a celor mai târzii date înregistrate la Cifra în patru colţuri, am ajuns la concluzia că noua emisiune (creaţie a gravorului Fessler de la Fabrica de Timbre) a fost pusă în circulaţie treptat, pe măsură ce au fost epuizate stocurile existente din modelul anterior (Cifra în patru colţuri). Această idee este întărită de faptul că se cunosc mărci Spic circulate la oficii din provincie în aprilie 1894, în timp ce în Capitală au continuat să fie utilizate mărcile emisiunii anterioare.
În imagine este un plic expediat de la oficiul poştal central din Bucureşti pe 8 iunie 1894, cu destinaţia Germania. Plicul a fost francat cu cinci mărci de câte 10 bani şi una de 25 bani "Cifra" (probabil toate fără filigran, eventual marca de 25 bani cu filigran PR). Francatura de 75 bani corespunde unei scrisori externe recomandate cu aviz de primire, din prima treaptă de greutate.
Din câte cunosc, până la această dată nu a realizat nimeni un studiu exhaustiv al circulaţiei mărcilor Cifra în patru colţuri.
Piesa din imaginea de mai sus este oferită pe un portal online de ceva timp, dar preţul exagerat solicitat de proprietar a menţinut-o "la păstrare".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu