Relativ recent a fost vândut pe unul din portalurile de licitaţii online un lot de opt scrisori din perioada postclasică, francate cu mărci din emisiunile Paris şi Bucureşti I.
Francaturile nu corespund niciuna vreunui tarif interesant şi nici combinaţiile nu sunt deosebite. Ca ştampile, nu a fost niciuna deosebită. Lotul însă putea constitui o bază deosebit de bună pentru cineva care ar fi dorit să înceapă o colecţie de istorie poştală pentru perioada în cauză (ştiu că este ceva foarte dificil, dar de undeva tot trebuie început). Am să vi le prezint pe scurt, deoarece prea multe nici nu se pot spune despre ele, nefiind ceva ieşit din cale-afară.
Scrisoare nedatată, expediată din Turnu Severin la Orşova (aflată în Imperiu la acea dată), tarif pre-UPU, posibil din treapta a doua de greutate. Francatură: trei mărci de câte 10 bani Paris.
Scrisoare externă simplă, expediată din Iaşi spre Polonia austriacă. Francatură simplă de 25 bani Paris.
Scrisoare simplăexpediată în ianuarie 1876 de la Craiova la Orşova, francată cu o marcă de 5 bani şi una de 10 bani, ambele din emisiunea Paris.
Scrisoare simplă expediată în iunie 1876 din Craiova la Orşova (provine din aceeaşi arhivă ca şi piesa anterioară). Francatură: trei mărci de câte 5 bani Paris.
Scrisoare simplă provenită din aceeaşi arhivă, expediată în august 1876 de la Craiova la Orşova, francată cu un unicat de 15 bani Paris.
Tot din aceeaşi arhivă o scrisoare expediată la Orşova, de astă dată din Caracal (anul nu este lizibil). Ea este francată cu o marcă de 5 bani Bucureşti I şi una de 10 bani Paris.
Scrisoare expediată de la Roman la Iaşi unei feţe bisericeşti, în mai 1877, francată cu o marcă de 15 bani Bucureşti I.
Scrisoare simplă externă expediată în februarie 1878 din Bucureşti la Paris, francată cu trei mărci de 10 bani Bucureşti I.
Ei bine, aş putea spune că lotul celor opt scrisori a fost vândut binişor pentru nivelul relativ comun al pieselor: 315 dolari după 8 biduri. Interesant este faptul că cel care le-a vândut se pare că este numismat, nu filatelist.
Parca tot mai frumos se scria pe vremuri cu cerneala.
RăspundețiȘtergereEu cu pixul ma indrept incet dar sigur spre o caligrafie ....doctoreasca . Desi faceam frumos bastonase in clasele primare
Să mă vezi şi pe mine acum, deşi aveam pretenţia că le aveam cu desenatul şi caligrafia! :)))
Ștergereeu am inceput sa scriu urat si la calculator :))))
RăspundețiȘtergereNu alegi fontul potrivit? :))))))
ȘtergereThe key item is the cover to Korczyn, now in Poland. This is an unusual destination from Romania.
RăspundețiȘtergereBest wishes
Tim Huxley
You are right Tim! I guess you have a good eye! :)))
ȘtergereMy best regards!
dar fragmente de scrisori din aceasta perioada sunt scumpe?
RăspundețiȘtergereDepinde de ce fel de mărci sunt pe fragmente, de cât de mari sunt ele, de natura pieselor (dacă sunt unicate sau blocuri mai mari), dacă ştampilele sunt complete etc., etc. Dacă sunt doar mărci izolate lipite pe câte un petic de hârtie, nu valorează mai mult decât marca obişnuită, ştampilată.
Ștergere