Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 23 iulie 2013

Şi uite-aşa îţi dai seama de "valoarea" cataloagelor şi a listelor de preţuri

De vreo doi ani, portalurile de licitaţii online sunt inundate (la propriu) de loturi de piese româneşti de nivel slăbuţ spre mediu (chestia asta nu e însă valabilă pentru piesele bune, care apar din ce în ce mai rar). Nu aş putea spune că există o anumită tendinţă pe piaţă, deoarece nivelurile de tranzacţionare rămân relativ ridicate, mai puţin perioada socialistă de la România, ale cărei mărci constituie un adevărat dezastru (piaţa e plină, toată lumea doreşte să vândă, dar nimeni nu vrea să cumpere; poşta socialistă a tras cea mai grozavă ţeapă colecţionarilor din întreaga istorie a filateliei; (dacă aşa ceva se întâmpla în anii mai recenţi, probabil că ne uitam la televizor cum începea să se dea cu "subsemnatul"...).

Vă dau doar două exemple pe care le-am remarcat zilele acestea.


Acesta este un prim lot de vreo 90 de bucăţi obliterate din marca de 35 bani pe 4 lei "planul cincinal" din 1952. Este o marcă mai puţin comună, cu un tiraj de numai 60.000 bucăţi. Deoarece marca a circulat intens în circuitul poştal, este posibil ca numărul exemplarelor care s-au păstrat pe piaţa filatelică să fie pe undeva prin jurul a 30-35.000 exemplare. Amicul care a oferit lotul (şi care de ceva timp a inundat piaţa cu piese oferite la preţuri scăzute) a reuşit să îl vândă cu vreo 20 de dolari.
Ştiţi ce cotă îi atribuie Michel-ul acestei mărci obliterate? 22 de euro! Adică la preţ en detail, lotul cu pricina ar valora 90x22 = 1.980 euro!
Păi nu-ţi vine să-ţi bagi picioarele în el de catalog?!

Al doilea exemplu îl constituie un lot de coliţe româneşti din anii '80. Priviţi imaginile de mai jos pentru a vă face o idee.


Nu am mai stat să fac niciun calcul. Dacă vreţi să-l faceţi, sunteţi invitaţii mei. Ştiţi cu cât a fost vândut acest lot? Cu "imensa" sumă de 52 de dolari (după 12 biduri)!
Păi dacă aveţi curiozitatea să vedeţi ce preţuri sunt în lista onor Romfilatelia (pe care ar mai trebui să mai şi plătiţi 20 de lei noi), v-aţi întreba de ce este o diferenţă aşa de mare? Eu, unul, le-aş interzice să mai facă comerţ filatelic, deoarece sunt complet străini de acest domeniu.

2 comentarii:

  1. Prima colita as cumpara-o si eu...dar nu la preturile vehiculate in Romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă este vorba de coliţa EFIRO din 1932, se mai găseşte de vânzare pe eBay, de cele mai multe ori mult mai ieftin faţă de preţurile solicitate pe portalul românesc Okazii.

      Ștergere