Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 15 iunie 2012

Un fals interesant la Cuza

Pe la începutul săptămânii am văzut pe un site de licitaţii online piesa de mai jos (click pentru mărire).

Ar fi vorba ori de o scrisoare, ori de o faţă de scrisoare (nu se prea explica în descriere) francată cu o pereche orizontală de 5 parale Cuza 1865. Perechea este obliterată cu o ştampilă BERLAD, dublu cerc cu agrafă bogată. Data este ilizibilă.
Piesa a fost oferită de ID-ul garykun, înregistrat în SUA, pentru numai 165 dolari.
Fără îndoială că piesa este una dubioasă. Numai dacă vezi preţul ofertei rămâi puţin pe gânduri, pentru că dacă piesa ar fi originală, ne-am afla în faţa unei mari rarităţi a filateliei clasice româneşti. Nici măcar nu este cunoscută o astfel de francatură până în prezent. Tariful de 10 parale ar fi fost posibil numai pentru o scrisoare simplă loco din treapta a doua de greutate. Ceea ce nu este cazul aici, doarece Bârlad nu prea este situat în judeţul Dâmboviţa (nici măcar la acea epocă...).

În opinia mea, avem destul de clar de-a face cu un fals parţial: scrisoare originală, mărci originale, dar ştampila este falsificată. Ca şi semnătura lui Zoscsak, cred eu.
Termenul de expirare a licitaţiei s-a dus, iar piesa nu a fost vândută. Poate spune şi asta ceva.

4 comentarii:

  1. Salve MAX !
    Semnatura lui Zoscsak este adevarata . Piesa face parte din lotul de cateva sute de piese "acreditate" de el in perioada interbelica , falsuri partiale , fabricate pe undeva prin Germania de catre un negustor care nu stia cum sa-si valorifice piesele adevarate aflate in posesia sa.
    Numai bine , MAX !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu îmi vine să bag mâna în foc. Ştiu despre ce a făcut în perioada interbelică. Povestea e cu Witzleben.
      Numai bine, Andrei!

      Ștergere
  2. Dar posibilitatea de a fi fost expediata de la Barlad, nu exista?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ar fi fost expediată din Bârlad în judeţul Dâmboviţa, ar fi trebuit să aibă o marcă de 20 parale. Nu se potriveşte tariful şi nici nu există vreo adnotare care să indice vreo procedură porto (pentru o scrisoare francată insuficient).

      Ștergere