Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 5 iunie 2012

Circulaţii interesante

În ultimele două săptămâni piesele mai răsărite parcă au intrat în pământ. Pe portalurile de licitaţii online nu am mai văzut decât aproape numai ciurucuri şi multe, multe loturi şi serii de mărci moderne sau contemporane, obişnuitele etichete colorate. Plus obişnuitele falsuri.
N-am putut selecta decât patru piese mari şi late pe care le consider mai interesante.

Una din piesele interesante este recipisa din imaginile de mai sus (faţă şi verso), francată cu o marcă de 25 bani Bucureşti II, care a însoţit o scrisoare expediată de la Galaţi în Rusia, la Sankt Peterburg, în noiembrie 1879. Pe spatele recipisei sunt vizibile ştampilele Iaşi (de tranzit, neclară), o ştampilă rusească de vagon poştal (de asemenea, neclară) şi cele două ştampile Sankt Peterburg (de sosire şi de plecare a recipisei de la oficiul de destinaţie a scrisorii).
Astfel de documente se întâlnesc astăzi din ce în ce mai rar. Preţul obţinut (80 dolari după numai 2 biduri) cred că este unul bun pentru cumpărător, în ciuda reparaţiilor vizibile pe spatele piesei.

O altă piesă interesantă (păcat de ruptura din colţ) este plicul de mai sus (click pe imagini pentru mărire), francat cu nu mai puţin de 25 exemplare de 1 "Bani" "spic" (probabil fără filigran, după dantelură), expediat în august 1901 din Bucureşti în Germania. Tariful este cel corespunzător unei scrisori simple externe (25 bani), dar francatura multiplă de acest fel este mai rară (nu cunosc decât o singură piesă similară). Preţul de "strigare" pentru plic a fost unul modest. În ciuda calităţii, mă aşteptam ca preţul de adjudecare să "sară" ceva mai mult, dar s-a "oprit" la numai 97 dolari (după 13 biduri).

O altă piesă interesantă a fost poşta aeriană de mai sus (click pentru mărire), o carte poştală expediată Franţa-România-Franţa în mai 1931, purtând francatură franceză pe o faţă, respectiv românească pe cealaltă faţă. Piesa nu constituie o raritate, dar preţul final obţinut (15 euro după 5 biduri) cred că este inferior rarităţii ei.

Oarecum o surpriză a furnizat cartea poştală de mai sus (click pentru mărire), expediată în 1943 din Odesa (Transnistria) la Geneva, în Elveţia. Interesantă este eticheta fabricată cu maşina de scris ("CENZURA BUC-NORD"), pe care recunosc că nu am mai întâlnit-o până acum (dar nu mă declar un cunoscător în domeniul cenzurilor). Cartea poştală s-a vândut cu 303 dolari (după 5 biduri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu