Iar a trecut ceva timp de când n-am mai prezentat piese comercializate pe portalurile online, timpul pare că începe să devină din ce în ce mai preţios. Vă voi povesti însă despre aceasta într-un alt articol.
O marcă de 80 parale din a doua emisiune (hârtie alb-gălbuie), pe un mic fragment a fost vândută cu 135 dolari după 13 biduri. Tiparul este ceva mai şters, iar scan-ul nu este prea strălucit, dar este suficient pentru a se distinge principalele microsemne. Pe marcă se află un fragment dintr-o ştampilă albastră FRANCO DOROEHOI.
Din emisiunea "Principatele unite", perechea de mai sus, dispusă pe un mic fragment a generat puţină "bătaie" (piesa a fost vândută cu 160 dolari, după 25 biduri). Pe mine însă nu prea mă încântă piesa, nu pot deocamdată să precizez motivul, dar nu prea îmi place (poate şi din cauza faptului că cel puţin două piese vândute de acelaşi vânzător au fost cu probleme).
Lotul acesta de mărci clasice litografiate a generat şi el puţină vânzoleală (69 dolari, după 23 biduri). Din păcate (pentru cumpărător), calitatea mărcilor care compun lotul nu este grozavă. În plus, am senzaţia că marca de 15 bani "favorit" este falsă, în timp ce marca de 15 bani "barbă" (de pe rândul inferior) este falsă sigur. Păcat de marca de 25 bani "barbă" cu degetarul "Paşcani", este tăiată în cadru.
Perechea de 5 bani (semnată pe verso de Heimbüchler) a fost oferită la un preţ de plecare extrem de convenabil, pentru a se vânde în final cu 75 dolari, după 17 biduri.
Un lot de piese DBSR (din care nu cred că a fost mai mult de o singură piesă originală) a fost vândut cu 101 dolari, după 28 de biduri. Probabil că lucrul care a atras cel mai mult au fost schiţele de pe foaia de album, deoarece există o lipsă teribilă de informaţii referitoare la această marcă. Numai că exactitatea studiului lasă de dorit.
Două timbre nedantelate pentru bagaje ale companiei DDSG au fost achiziţionate pentru 39 dolari, după 11 biduri. Aceste timbre nu au avut niciun rol poştal, dar prin simpatie cu mărcile companiei, se pare că sunt şi ele colecţionate.
Unul din motivele pentru care am mai "rărit-o" cu articolele pe blog este şi timpul alocat ordonării bazei de date cu imagini. Am mii de imagini ale unor piese prezentate în diverse licitaţii, printre ele fiind, desigur, şi imagini cu piese aparţinând DDSG. Ceea ce mă îngrijorează este apariţia pe piaţă în ultimii trei-patru ani a unui număr din ce în ce mai mare de timbre pentru bagaje. Nu am avut încă timp să mă ocup de acest capitol, dar o voi face cu siguranţă. Am sentimentul că s-ar putea să existe ceva surprize...
Un preţ bun s-a obţinut pentru cele două erori dantelate de culoare de la emisiunea jubiliară din 1926: 186 dolari, după 7 biduri.
Coala cu locala emisă la Năsăud în 1944 a fost vândută cu un preţ destul de acceptabil, numai 29 dolari (16 biduri). Cu această marcă este însă o problemă: din cauza lipsei semnelor de siguranţă şi a desenului relativ simplu, a fost falsificată. În plus, vânzătorul piesei nu are cele mai bune referinţe, deoarece acum doi-trei ani vindea o grămadă de falsuri ale mărcilor Cluj-Oradea. În cazul de faţă, scanul de dimensiuni mici, care nu permite o vizualizare corespunzătoare a piesei, trezeşte suspiciuni.
Setul de coli mici la "Apărarea patriotică" din 1947 a fost vândut cu 34 dolari după 17 biduri, un preţ bun.
Cele două coli mici din 1947-48 (1 Mai, respectiv ARLUS) au fost achiziţionate pentru 52 lire sterline (circa 65 euro), după numai 3 biduri. Coala mică ARLUS a avut un tiraj de numai 5.000 de bucăţi, din care cine ştie câte au fost rupte.
Şi pentru că tot a fost astăzi ziua copiilor, închei cu setul din 1956 dedicat micuţilor, set conţinând toate cele zece viniete diferite purtând inscripţia "Pace" în zece limbi. Setul a fost vândut pentru 97 de euro, după 32 biduri. Este un preţ apropiat de cel pe care eu îl consider potrivit.
Dacă aveţi vreo întrebare, formularul de comentarii de mai jos vă stă la dispoziţie.
Dragul meu Max !
RăspundețiȘtergereCata dreptate ai : timpul incepe sa devina tot mai pretios ! Sper sa se trezeasca risipitorii !
Numai bine si multa sanatate incarcata de optimism si lumina de vara !
Buna seara Max,
RăspundețiȘtergereSuperba perechea de 5 bani, dar sincer nu m-as fi asteptat sa atinga un pret atat de ridicat. Despre celalat lot de litografiate, desi marca de 15 bani e un fals pretul pare a fi cat de cat aproape de adevar.
Te salut, Remus.
ȘtergereOrice piesă frumoasă (mai frumoasă decât media) naşte pasiuni. La noi nu prea s-a încetăţenit "moda" calităţii excepţionale, dar la americani de exemplu, sunt relativ frecvente situaţiile în care mărci "lux" cu cote modeste (până în 5 dolari) s-au vândut în licitaţii şi cu preţuri chiar mai mari de 1000 de dolari! Se pare că sunt colecţionari care "vânează" numai astfel de piese.
Stimate D-le Gabureac,
RăspundețiȘtergerevin cu o intrebare poate banala, dar as dori sa inteleg, cum ati ajuns la concluzia ca ar exista cel putin 9 coli din "Recensamant - centru rasturnat"? Ar insemna, ca trebuie sa cunoasteti pozitia fiecaruia din cele 100 de "centre" dintr-o coala, iar apoi sa constatati, ca eventuala noua piesa descoperita nu se incadreaza in nici una din pozitiile deja cunoscute...sau cam asa ceva. Puteti sa-mi explicati va rog?
Cu multumiri anticipate
Zoltan Neppel
Dl Găbureac nu apare pe aici. Poate la altă postare.
Ștergere