Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 6 iunie 2012

Despre Legea patrimoniului

Dragii mei, colecţionari sau nu, vă mărturisesc că de două zile citesc de la cap la coadă, de la coadă la cap şi iarăşi de la cap la coadă prevederile Legii patrimoniului cultural mobil şi am impresia că parcă aş citi "1984" al lui Orwell...

Cum a apărut legea şi prin ce transformări a trecut puteţi vedea cu ajutorul fişei actului, găsită pe pagina Camerei Deputaţilor. O puteţi descărca de aici spre consultare.

Legea a fost adoptată în anul 2000, dar a suferit (aşa cum se poate vedea în fişa menţionată mai sus) numeroase modificări şi completări. Ultima formă a fost republicată în anul 2008 (în Monitorul Oficial nr. 828/2008), textul putând fi descărcat de aici.

Chiar şi după republicare, legea a mai suferit încă trei modificări, astfel:

• Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - abrogă, la data intrării în vigoare a hotărârilor Guvernului privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea noilor entităţi rezultate din reorganizarea autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, art. 59 - 61. Puteţi descărca textul de aici.
• Legea nr.97/2010 pentru completarea art. 99 din Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil - introduce alin. (4) la art. 99. Textul poate fi descărcat de aici.
• OUG nr.12/2011 pentru reorganizarea unor instituţii aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, precum şi pentru reducerea unor cheltuieli - modifică art. 53 alin. (1), (2) şi (6), art. 54 alin. (5); înlocuieşte, în cuprinsul legii, sintagma "Centrul de Pregătire profesională în Cultură" cu sintagma "Institutul Naţional al Patrimoniului". Textul îl găsiţi aici.

 Cred că mâine voi face un update la acest articol, cu intenţia de a sublinia textul câtorva articole.

4 comentarii:

 1. In loc sa ne ocupam de lucruri utile, de studii, cercetari, reprezentarea Romaniei peste hotare, am ajuns sa facem lectura la toate amendamentele stufoaselor legi ceausiste preluate de oameni fara cunostiinte temeinice in domeniu. Dom'le, aia sunt la servici si iau salar bun. Freaca legile de 22 de ani si nu fac nimic bun. Azi e una, maine e modificata dupa pozitia la cerceaf in care s-a trezit. Acu s-a pornit iarasi o vanatoare de colectionari si colectii la comanda cuiva. Pe numismati i-au cam executat de cativa ani. Urman noi. Inca nu au temei legal sa ne ia si aerul si ne dau peste ochi cu bau-bau, vezi draga Doamne ca pe la expozitiile internationale sa nu lasam timbrele acolo sau sa facem niscaiva schimburi cu ele. Noi ne caznim sa le aducem inapoi de peste tot, platim taxe grele sa reprezentam natiunea, aducem imagine pozitiva tarii fara nici un pic de ajutor de la autoritati, si dumnealor... Concluzia. Esti in fata, medaliat, cu o imagine cat de cat pozitiva,.... Dai cu subsemnatu si poate ramai fara chiloti. Esti neica nimeni, nu te stie nime, vinzi linistit. Da' poate nu toata lumea vrea sa vanda. De ce trebuie ei sa-si puna mereu problema ca vrei sa-ti vinzi bunurile? Unde mai este libertatea de a alege si prezumtia de nevinovatie? Pai daca Statul nu se implica absolut deloc in manifestarile filatelice internationale, ne lasa singuri fara nici un ajutor, nu mai ramane decat concluzia obtuza ca noi vindem tara la acele manifestari. Gresit domnilor tovarasi. Noi facem ceea ce voi nu faceti. Ii intregim istoria, o reprezentam si o facem cunoscuta pe plan international si numai in mod pozitiv. Toate medaliile obtinute, de aur sau mai putin, ar fi trebuit sa reprezinte o mandrie nationala si nu una considerata particulara. Colectiile nu le-am facut numai pentru noi. Puteam sa reprezentam orice alta natiune de pe planeta asta. Probabil ca daca nu va schimbati mentalitatea ceausista, asta se va intampla. Eu unu deja ma gandesc sa reprezint alta natiune, la care culmea, sunt si membru si ma primesc cu bratele deschise. Cine pierde? Sa spuneti voi, alesii neamului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îţi înţeleg perfect ideea.
   Sper ca până diseară să fac un scurt rezumat al legii, tradus în termeni mai "casnici", pe înţelesul tuturor. Eu unul, tot citesc şi recitesc documentul şi nu-mi vine a crede...
   Nişte piţiflenderi au ajuns să decidă asupra cursului vieţii a mii de persoane!...

   Ștergere
 2. Asta ma intereseaza si pe mine, chiar o s-o parcurg, merci de update
  Ca ne place , ca nu, legile la noi apar si dispar partial in fucntie de interese mai....restranse. Cateodata modalitatile de aplicate ajung unde trebuie pe cand se abroga legea. Funny :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Păi să urmăreşti atunci şi articolele viitoare, pentru că voi mai posta şi alte reglementări din domeniu, că sunt destul de multe.

   Ștergere