Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 29 iunie 2012

Din Basarabia

Vreau să vă semnalez două piese văzute în ultimele două săptămâni, piese care mi-au plăcut dearece se văd mai greu prin licitaţii, chit că nu sunt din rândul rarităţilor.

Prima piesă este o "zemstvă" din Orgheev, emisiunea 1887 (Soloviev/Schmidt nr. 17, Chuchin nr. 18), obliterată.

Ce mi-a plăcut la această piesă este existenţa atât a ştampilei zemstvei locale (cea albastră, cu steaua în şase colţuri în centru - caracteristică), cât şi a ştampilei poştei imperial: ORGHIEV BESSAR. G(ubernia)/2/POCIT. TELEGR.KONT. Această emisiune nu este aşa de rară, am văzut multe piese, dar niciuna nu avea ştampila poştei imperiale pe lângă ştampila zemstvei.

A doua piesă este un cupon al unui mandat poştal din octombrie 1907, cu care s-au expediat 25 ruble. Pe o faţă, cuponul poartă o ştampilă destul de clară a oficiul poştal Soroca.


Bănuiam că există acest tip de ştampilă şi la Soroca (fiind una din localităţile mai mari), dar nu o văzusem până acum aşa de clară (nu întâlnisem decât fragmente).
Dacă din perioada prefilatelică până în jurul anului 1877 se cunosc cu exactitate ştampilele fiecărui oficiu şi fiecărei agenţii, perioada până la Unire ridică destule probleme pasionaţilor de ştampilografie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu