Am tot păstrat piesele de mai jos cu gândul să vi le prezint, pentru că am fost întrebat de către un prieten cum a fost posibilă apariţia "francaturilor", de neînţeles dacă era vorba de o circulaţie poştală normală. Dar să vedem despre ce este vorba.
Un colecţionar de ilustrate din Giurgiu a dorit cu tot dinadinsul să-şi personalizeze piesele. Se pare că ori lucra la oficiul poştal din Giurgiu, ori avea un prieten acolo, pentru că personalizarea a constat în aplicarea unor mărci deja circulate pe faţa ilustratelor, aplicând peste ele o a doua ştampilă, evident cu altă dată decât cea aflată deja pe mărcile folosite.
O primă ilustrată (click pe imagini pentru mărire) a fost expediată din Slănic (judeţul Bacău) la Giurgiu, în iulie 1905. Există inscripţia datată de pe faţa ilustratei, există ştampilă de plecare şi ştampilă de sosire pe spate. Ce face colecţionarul? Aplică pe faţa ilustratei o marcă de 15 bani "Carol I - Gravate" (pusă în circulaţia abia în 1908), obliterând-o (a doua oară) cu ştampila oficiului din Giurgiu, datată în ianuarie 1910.
O a doua ilustrată (click pe imagini pentru mărire) a fost expediată din Constanţa la Giurgiu în august 1908. Colecţionarul nostru a aplicat pe faţa ilustratei o marcă Spic de grâu de 15 bani roşu, circulată deja în 1897, reobliterând-o cu ştampila oficiului Giurgiu datată tot în ianuarie 1910 (la fel ca la piesa anterioară).
Amândouă ilustratele au fost expediate pe adresa doamnei Malaxa, dar amândouă mai poartă câte o ştampilă identică pe verso: "Sammlung von Frans Lemm." (Colecţia lui Frans Lemm). Nu ştim cine este autorul personalizării, dar îl bănuiesc pe colecţionarul cu nume de teuton. Altă explicaţie logică nu are cum să existe pentru aceste două "jucării".
"ugust 1908. Colecţionerul nostru a aplicat pe faţa ilustratei o marcă Spic de grâu de 15 bani roşu".
RăspundețiȘtergereMai greşeşte omul... :)
ȘtergereMulţumesc!
Nu am înțeles de ce trebuia să personalizeze și să pună o a doua ștampilă, dar am recunoscut de multă vreme că nu mă pricep deloc la domeniul ăsta. În schimb m-am bucurat că am văzut două ilustrate de demult !
RăspundețiȘtergereAceasta e o treabă anormală chiar şi pentru colecţionari. Probabil a dorit el să fie mai cu moţ... :)
Ștergere