Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 8 iunie 2012

Erori şi varietăţi

Pe parcursul ultimelor două săptămâni, pe portalurile de licitaţii online s-a nimerit să fie oferite o sumedenie de erori şi varietăţi. Pentru că sunt ceva mai multe, nu voi mai explica la fiecare piesă în parte cărei serii aparţine. Dacă veţi descărca imaginea, veţi găsi în numele fişierului o cifră (prima), indicând numărul atribuit mărcii de bază în catalogul german Michel. La fiecare piesă, în paranteză (după preţul realizat) se găseşte numărul de biduri primite. Şi acum, la treabă!

Margine de coală dreapta, nedantelată. Piesa este frumoasă prin existenţa pe marginea de coală a liniilor de ghidare pentru realizarea registrului (suprapunerii corecte) între cele două culori (de altfel, nu am mai văzut până acum margini de coală cu semne la nicio valoare din "Expoziţia Generală"). Preţ: 32 dolari (1).

Bloc de 15 mărci din emisiunea provizorie, supratiparul "1918" este aplicat oblic, iar marca din stânga-jos a rămas fără supratipar. Preţ: 64 dolari (11).

Uzuala de 50 bani prezintă un frumos abklatsch pe verso - 18 dolari (2).

Din aceeaşi emisiune, acelaşi tip de varietate de tipar la valoarea de 1 leu, dar ceva mai puţin pregnantă - 13 dolari (1).

Coliţa prezintă o linie de dantelură în plus peste marca din stânga. Preţ: 14,50 euro (5).

Bloc format din două perechi orizontale, nedantelate la mijloc - 26,50 dolari (7).

Dantelură dublă aplicată exact peste perechile verticale. Este vizibil (cu puţină atenţie) sistemul de dantelare în pieptene, care în cazul de faţă are "dinţii în sus" (sic!). Piesa a fost oferită cu 12,50 dolari, dar nu a fost vândută.

Pas greşit al pieptenului dantelurii, o porţiune - mai degrabă o fâşie orizontală a colii de 200 de bucăţi a rămas nedantelată. Preţ: 14 dolari (1).

Dantelură deplasată faţă de clişeele mărcilor, înglobând şi o porţiune din marginea de coală, în stânga - 14 dolari (1).

Pereche verticală, nedantelată la mijloc - 44,50 dolari (8).

Eroarea "pâine tăiată" la marca inferioară din stânga - 18 dolari (4).

Linia verticală din dreapta a "pieptenului" este lipsă, generând pe toată coloana margini de coală nedantelate - 44 dolari (8).

Varietate similară cu precedenta, dar pe marginea stângă de coală - 44 dolari (8).

Dantelură mult deplasată, înglobând o porţiune din marginea de coală inferioară - 19,50 dolari (5).

Această varietate se vrea o dantelură deplasată, dar părerea mea este că-i doar o jucărie realizată din marca nedantelată (dar ar fi totuşi necesară o examinare a piesei înaintea unui verdict ferm) - 14 dolari (1).

Dantelură defectuoasă, pas eronat al "pieptenului" - 17,50 dolari (4).

Varietate similară cu cea precedentă, de această dată în pereche - 14 dolari (1).

Tot o dantelură defectuoasă - 15,50 dolari (3).

Pată de culoare între cifrele 1 şi 7, la valoarea nominală. Varietate tipică de tipar, cunoscută şi destul de rară - 29 dolari (1).

Dantelură defectuoasă, plus lipsă o mică porţiune din tipar în colţul drept superior, ambele generate de un pliu al colii - 22,50 dolari (5).

Pliu al colii, care a generat imprimarea mărcii din colţul de coală parţial pe faţa gumată a hârtiei - 20,50 dolari (5).

Dantelură defectuoasă, lăsând marginea inferioară de coală nedantelată - 17,50 dolari (3).

Eroarea cunoscută, cu "tufiş" în mijlocul câmpiei - 14 dolari (1).

Dantelură defectuoasă, margine inferioară de coală nedantelată - 55 dolari (10).

Pereche orizontală, nedantelată la mijloc - 54 dolari (12).

Dantelură defectuoasă, lăsând marginea superioară de coală a ştraifului de patru mărci nedantelată (click pentru mărire). Piesa a fost oferită pentru 29 dolari, dar nu a fost vândută.

A fost vândut în schimb un unicat prezentând o varietate de dantelură identică - 20,50 dolari (4).

Dantelură defectuoasă, lăsând marginea inferioară de coală nedantelată (dreapta), împreună cu o marcă normală (stânga) - lotul a fost oferit pentru 14 dolari, dar nu a fost vândut.

Margine superioară de coală nedantelată, plus culoarea galbenă deplasată - 27,50 dolari (9).

Pliu al colii de hârtie, generând imprimarea parţial pe verso - 20,50 dolari (5).

Margine inferioară de coală nedantelată - 43 dolari (9).

Dantelură defectuoasă, lăsând o porţiune însemnată a marginii de coală nedantelată - 14,50 dolari (2).

Dantelură defectuoasă, marginea stângă de coală a rămas nedantelată - 29 dolari (1).

Una din formele mai accentuate ale erorii, lipsă a fundalului pe o latură (există în coală mai multe poziţii) - 20 dolari (6).

Margine de coală stânga nedantelată, în pereche cu marcă normală - 64 dolari (7).

Margine inferioară de coală nedantelată - 35 dolari (2).

Dantelură mult deplasată - 19,50 dolari (5).

Lumen mare de culoare în dreptul feţei lui Vlaicu (marca de sus), în pereche cu o marcă normală (o eroare cunoscută şi majoră) - 15,50 dolari (2).

O observaţie generală, valabilă pentru toate piesele: preţurile realizate mi se par (fără excepţie) mult mai mici în comparaţie cu raritatea reală a acestor erori şi varietăţi. Mi se întăreşte încă o dată convingerea că potenţialii cumpărători de pe portalurile online sunt, în bună măsură, cei care aşteaptă chilipiruri. Poate că acest nivel destul de scăzut al preţurilor (în opinia mea) este cauzat şi de lipsa unui catalog naţional de mare tiraj şi cu circulaţie internaţională. Pe "praful" de astăzi, nicio instituţie din domeniul culturii nu se implică (nu că s-ar fi implicat vreodată), în ciuda fondurilor pe care le au la dispoziţie. Se pare că filatelia este ceva cu totul neinteresant pentru organizatorii de evenimente cu participare numeroasă a "pişcotarilor".

11 comentarii:

 1. Defectele... costa!:) Numai bine Max!

  RăspundețiȘtergere
 2. Probabil nu e locul cel mai potrivit unde sa va intreb, nefiind pe tema, dar poate aveti mai multe informatii ca mine, care este cea mai tarzie data cunoscuta pentru o stampila matricola "goarna veche". Va intreb pentru am gasit una pe o ilustrata circulata Elvetia-Romania, cu data de 26 aug. 1936 (data stampilei de Bucuresti). Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu e nicio problemă.
   Cred că şi eu am întâlnit circulaţii aşa de târzii ale "goarnei", ştiu sigur că am le-am întâlnit în perioada regelui Carol al II-lea, dar nu am ţinut o evidenţă o evidenţă strictă pentru aşa ceva. Perioada fiind destul de târzie, cred că o catalogare specială pentru aşa ceva nu ar interesa prea multe persoane.

   Ștergere
 3. Foarte interesant acest articol ! Nu imi imaginam ca trebuie sa ai si aptitudini de detectiv pentru a fi un filatelist veritabil !

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte interesant articolul Max!

  Multe par a face parte din perioada "de aur", sa fi fost devina oare, pentru aparitia lor, avantul muncitoresc :)? Am inteles ca exista si un catalog pentru asemenea marci, dar ma gandesc ca pe langa cele trecute in catalog mai exista si surprize nemaivazute care apar din cand in cand?

  Daca ar fi sa-mi doresc o eroare cred ca ar fi frumosul recensamant ranversat (mai mult ptr popularitatea sa)...

  Ai putea sa ne spui care ar fi dupa parerea ta top 3 erori romanesti in ordinea valorii si importantei lor?

  Cu deosebita stima,
  Remus

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Există un catalog al erorilor şi varietăţilor (de fapt chiar două, fiecare fiind în mai multe volume). Unul ar fi cel semnat de Marcel Şapira, publicat în anii '90, al doilea ar fi cel semnat de Sergiu Găbureac.
   În opinia mea, cea mai interesantă eroare românească ar fi cea de culoare, 5 bani roz, la emisiunea Bucureşti I (nu este vorba de valoare, ci de împrejurările în care a apărut). N-aş putea nominaliza alte două, dar "Recensământul" din 1956 sigur nu figurează printre preferatele mele (fiind mult prea târzie pentru aria mea de interes).
   Un eventual clasament după valoare se poate realiza uşor, având un catalog în faţă, dar ar fi nerelevant, deoarece colecţionarii preocupaţi exclusiv de erori pot fi număraţi pe degete. Fiecăruia îi place mai mult eroarea din perioada sa preferată.

   Ștergere
 5. nu-i usor sa fii filatelist...cred ca de aceea se numeste pasiune :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Ne facem de ras in lumea filatelica cu aceste preturi ridicole la erori atat de rar intalnite. La rusi erorile nedantelatele pe o margine au cote de mii de dolari.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Numărul celor interesaţi de astfel de varietăţi este foarte mic la noi, din păcate. În niciun caz nu se compară cu numărul de amatori pentru varietăţi similare ale mărcilor ruseşti/sovietice. Românii nici nu au puterea financiară a colegilor ruşi. Cererea nu se poat compara. De aici apar diferenţele vădite ale preţurilor.

   Ștergere