Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 28 iunie 2012

Coală de "Principate"

Cu vreo zece zile în urmă, un vânzător străin a oferit o coală întreagă din marca de 6 parale "Principatele Unite", tirajul din 1864 (marca neemisă).


Coala arată destul de bine, având marginile complete şi nerupte (cu o mică excepţie vizibilă jos, dar fără importanţă pentru ansamblul colii). Oferta a generat puţină "bătaie" între amatori, coala fiind achiziţionată după 43 de biduri, cu 318 euro.

11 comentarii:

  1. Frumoasă, nici că ar fi prea scumpă pentru ce este şi pentru cine are ..., dar am senzaţia că este lipită binişor de foaia cadrilată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă asigur că beleaua cu care s-a procopsit noul proprietar a intrat în preţ... :)))

      Ștergere
  2. Max !
    Nu inteleg limbajul din comentariile anterioare !
    Respectuos va rog dati explicatii si profanilor !
    Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dl. Ionescu a spus că este o piesă frumoasă, iar preţul nu este prea mare. Dar are impresia că acea coală este lipită pe foaia de album. Această "belea" (coala lipită pe foaia de album) a fost asumată de cumpărător, odată cu achiziţionarea ei.

      Ștergere

  3. Buna ziua. Iata unde a ajuns aceasta coala de 6 Par. La pachet cu alta, de 30 Par, cu semnatura lui R(udolf?) Zoscsak.
    https://www.okazii.ro/principatele-unite-emis-1864-cu-semnatura-r-zosesak-3-scan-a197203618
    Deasupra colii de 6 Par. Scrie : “May 1863. Printed from plates. Contains one tete beche in center of sheet. Also six sideway pairs”. (Textual: “Mai 1863. Litografie(?). Contine o pereche tete-beche in centrul colii. De asemenea sase perechi pe margini”)
    Acum vine intrebarea: de unde a scos data “mai 1863”, daca emisiunea a II-a e din 1864?
    Mesajul, linia transversala si rupture din coltul stanga jos arata ca e vorba de aceeasi coala.
    E vorba de 2 coli, dar pretul e de patru ori mai mare decat cel platit pe asta din urma, de 6 Par.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe okazii apar tot felul de aberaţii, atât în descrierea pieselor, cât şi preţuri total nerealiste. Marca de 6 parale nu are o dată de emisiune, deoarece ea nu a fost emisă (pusă în circulaţie), adică nu a fost distribuită la birourile telegrafo-poştale. Tot stocul imprimat a rămas în depozite, fiind vândut mai târziu la licitţie (după scoaterea din circulaţie a Principatelor).
    Ca preţ iar este o aberaţie. În licitaţii mari, perechea de coli (6 şi 30 parale 1864) s-a putut cumpăra chiar şi cu 300 euro.
    În opinia mea, portalul okazii este doar un rai al bişniţarilor care au foarte puţină legătură (sau deloc) cu filatelia.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt de acord ca e un rai ai bisnitarilor, dar la fel e si ebay, iar eu unul stiu de unde altundeva as putea cumpara asemenea marci postale. Nu urmaresc coli, as vrea un exemplar de 6 parale si unul de 30 emisiunea I. Am unul de 3 parale galben. Nici cataloage nu prea gasesc. (Noroc ca ati postat dvs. microsemnele emisiunii Principatele Unite! Multumesc!) Singurele doua lucrari pe care le-am gasit sunt "Stampilografia"- Kiriac Dragomir (ma ajuta sa compar stampilele) si "Filatelia de la A la Z" (ma ajuta la termeni) de Marcel Danescu. In rest caut pe net, aleg trei surse si compar rezultatele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Între okazii şi eBay este o diferenţă enormă. Pe portalul românesc numărul vizitatorilor este infim cu cel de pe eBay (adică "vadul comercial" este incomparabil). Pe eBay, ţeparii sunt identificaţi şi primesc caliifcative proaste mai rapid decât pe okazii. Din această cauză, vânzătorii sunt "filtraţi" mult mai bine. Apoi, pe eBay se găsesc negustori adevăraţi, cu firme specializate şi cu acte în regulă (ceea ce nu este cazul la noi).
      Căutaţi CMPR 1974 (şi pe okazii, şi pe eBay - unde se găseşte şi o "secţie" de literatură).

      Ștergere
    2. Multumesc! L-am cautat, deocamdata nu l-a pus nimeni la vanzare. Am gasit CMPR 1984, dar nu stiu care e diferenta.

      Ștergere
    3. E diferenţă mare. În cel din '74 găsiţi scheme cu principalele caracteristici ale clişeelor.

      Ștergere
  6. Atunci pe acela il voi cauta in continuare. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere