Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 9 mai 2012

Corespondenţă maritimă

Cartea poştală ilustrată de mai jos a avut o rută interesantă (click pe imagini pentru mărire).


Ea a fost expediată în noiembrie 1907 din Brăila, având ca destinaţie localitatea Odensee din Danemarca. Destinaţia este una puţin mai rară pentru epoca "Spicului de grâu", dar nu la acest lucru doresc să mă refer.
De regulă, corespondenţa din epocă, adresată către zona occidentală a continentului era expediată pe uscat, via Austria şi/sau Germania. Această piesă însă este în mod evident circulată pe o altfel de rută, ştampila rusească "ODESSA" indicând în mod clar un parcurs maritim. Probabil că din acest port al Mării Negre, ilustrata a "călătorit" la bordul unui vapor plecat de undeva din Levant, via Mediterană eventual. Din păcate, nu există nicio altă ştampilă nici de tranzit, nici de sosire în Danemarca.
Problema rutelor poştale utilizate în epocă este încă deschisă, putându-se găsi piese pe baza cărora s-ar putea aduce contribuţii.

2 comentarii: