Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 29 martie 2011

Romfilatelia: emisiune "specială", invizibilă

Pe timpul ultimului weekend am fost abordat de un cunoscut să-l lămuresc într-o chestiune referitoare la o emisiune pe care nu reuşeşte să o găsească în niciun catalog, mărturisind însă că nu se consideră un mare specialist când vine vorba de cataloage.

L-am rugat să-mi arate despre ce este vorba. Mi-a arătat mapa din imaginea de mai jos (faţă şi verso), spunându-mi că a cumpărat-o cu 100 de lei din... talcioc!


Primul lucru pe care îl fac este să cer de la un cunoscut o listă de preţuri editată de Romfilatelia (a mea este mai veche pentru că nu m-au interesat nici emisiunile noi, nici preţurile "calculate" de cei de acolo), să văd măcar o descriere sumară, dar... pauză!

Iau catalogul Michel. Nicio referire, nici la anul 2008 (anul aniversării), nici la emisiunea iniţială din 1993 (Block 286b)! Măi, să fie, îmi zic în barbă... Iau şi SCOTT-ul: nimic în 2008 şi nimic în 1993 (la #3869)!
Mă mai uit odată la piesă: supratipar în toată regula!


Mă mai uit odată pe verso şi văd marca producătorului:


Îmi zic că... nu se poate, e ceva în neregulă! Mă duc pe pagina sistemului unic de numerotare a mărcilor poştale aparţinând UPU: nimic! (nici în 2008, nici în 2009).


După câteva telefoane date, încep să realizez ce s-a întâmplat de fapt.

Inconştienţă crasă

Se pare că acest "carton special" a fost realizat de  Romfilatelia pentru a fi împărţit NUMAI membrilor corpului diplomatic, după cum spun sursele. Care membri rămân indiferenţi la favorurile Romfilateliei şi se duc cu prostioara la talcioc, să mai facă un ban cinstit!

Dar problema nu e aici. Le-au primit, pot face cu ele ce doresc (le-or fi decarat oare prin lista cadourilor primite?). Problema este la Romfilatelia şi este una deosebit de gravă. Pentru că sunt călcate în picioare toate regulile:

  • coliţa cu pricina era scoasă din circulaţie, ca şi toate celelalte mărci cu nominalul exprimat în lei vechi;
  • această coliţă nu putea fi utilizată prin supratipărire decât dacă i se acorda o valoare nominală nouă, în lei denominaţi (vă daţi seama ce-au spus cei ce au primit cartonul, la cunoştinţele pe care le au? Că li s-a făcut cadou o chestie care valorează peste zece milioane vechi!);
  • dacă noua "emisiune" nu are un număr rezervat în sistemul unic de numerotare al UPU, înseamnă că nu este emisiune oficială; cu alte cuvinte Romfilatelia şi-a încălcat atribuţiile ce-i revin pe linia reprezentării României în relaţia cu Uniunea Poştală Universală;
  • se pare că această "emisiune" nu a ajuns niciodată în vreun oficiu poştal;
  • cei câţiva abonaţi la emisiunile noi pe care îi cunosc afirmă că această coliţă nu s-a difuzat la abonamente;
  • se pare că nu există o decizie de punere în circulaţie, iar asta înseamnă că utilizarea coliţei la supratipărire este ILEGALĂ!
  • nu există un control al tirajelor: care este tirajul pieselor supratipărite şi cât a rămas din emisiunea iniţială?

Pentru a vă da seama de gravitatea problemei, este acelaşi lucru cu tipărirea de către Banca Naţională a unei serii de bancnote fără respectarea condiţiilor legale.


Pentru Curtea de Conturi

Problema datează din 2008, iar controlorii Curţii se pare că nu au sesizat nimic. De ce? Pentru că unui individ plătit din bani publici i s-a făcut pomană cu o masă la restaurant? Sau mai trebuie puşi alţi controlori ca să-i controleze pe primii?

Până una-alta, treaba miroase rău şi ar trebui ca ceva organe (Ministerul Public, DNA) să se sesizeze şi să se facă puţină curăţenie. Şi la Romfilatelia, şi printre controlori!


UPDATE 


După publicarea acestui articol mi s-a adus la cunoştinţă că supratiparul descris mai sus nu a fost executat la Fabrica de Timbre, ci la o tipografie particulară. Insist cu câteva întrebări:

- care este baza legală a aplicării supratiparului?
- cum s-au asigurat condiţiile de securitate şi securizare pe timpul imprimării?
- cum s-a efectuat controlul tirajului?
- există diferenţe între cantităţile ieşite din depozitele Romfilatelia şi cele primite înapoi?
- ce persoane au manipulat coliţele, angajaţi ai Romfilatelia, sau ai tipografiei particulare?

16 comentarii:

  1. Am auzit de doi ani de această "emisie", dar nu m-am agitat să fac rost de ea, pentrucă renunţasem deja la colecţionarea de abţibilduri. Cam târziu. Cred că şi prin "Filatelia", ultima răposată din domeniu, s-au sesizat nişte filatelişti. E prima dată când o văd la faţă. Măcar puteau să-i pună şi o valoare actualizată. Aşa este de acelaşi calibru cu mărcile cică emise de Ada-Kaleh. Cam scumpă pentru o vinietă stricată.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ştiam de această "realizare".
    Am văzut-o la un amic, care avea câteva zeci.
    Am pus-o în aceeaşi categorie cu "vampoarele" supratipărite pe o altă coliţă, piesă adusă la cunoştinţa colegilor noştri de suferinţă.
    Nu am bănuit că e coada romfilanilor la mijloc.
    Acum văd dovada şi tot nu-mi vine a crede ochilor !
    Auzisem de tot felul de matrapazlâcuri, dar nu mi-am închipuit că au ajuns până la asemenea măgării extra ordinare.
    Apreciez mult toate informaţiile postate pe blogul Dumneavoastră, la fel de mult ca şi pe cele ale altor timbrişti enciclopedici:
    COTOIUL, KOLECTOR.NET ş.a.
    Toate bune !

    Sergiu Găbureac

    RăspundețiȘtergere
  3. stimati filatelisti,
    asta este numai o mica parte din magariile pe care le-a facut si din pacate le va face mult timp de acum inainte cocoana filatelista, unsa in "fonctie" si cu sprijinul unor filatelisti ( a nu se uita acest " mic " amanunt ). atunci era buna - de ce oare ? iar azi este hulita. din pacate toti filatlistii culeg ce au semanat unii. mie imi pare rau de prestigiul tarii, calcat in picioare de aceasta " distinsa cunoscatoare a filateliei ", asa cum spuneau odata cei care au inscaunat-o. asta este! unde nu este cap, vai de picioare! epopeea continua cu toate eforturile unor de a stopa nelegiurile. asta este romania de azi. din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa se intampla in tara filatelizdelor fara frontiere!Sa triasca si ei,bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim, 25 iulie: Pe spatele nostru?

    RăspundețiȘtergere
  6. Fara cuvinte... In unele puscarii, ofiterii si maistrele le puneau pe detinute sa fure materiale, si plecau acasa cu pufoaice, pantaloni,etc. Pe ofiteri nu-i controla nimeni, ramaneau oameni cinstiti, vai de puscariasele care nu se supuneau. Erau de doua ori condamnate. Apoi cand ieseau, nu le oferea nimeni de munca, ca de, erau foste condamnate...Ar trebui sa fie scrisa o carte cu lucrurile care se intampla in tara asta si care le fac cei cu ''autoritate''.
    Nimeni nu spune nimic, nimeni nu face nimic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Robert Nicolaescu: Ai dreptate, nimeni nu spune nimic şi nimeni nu face nimic de frica caracatiţei. Chiar va trebui să mai treacă alţi ani până se va "sesiza" cineva?

    RăspundețiȘtergere
  8. Pe bloguri oamenii iau atitudine, dar cei de sus nu fac nimic, se complac in noroiul aducator de mita.

    RăspundețiȘtergere
  9. Robert Nicolaescu: Este probabil să se întâmple aşa. Un om normal nu poate ajunge la altă concluzie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna dimineata!
    Aici ati facut o demonstratie,gasind emisiunile timbrelor romanesti in sistemul unic de numerotare a marcilor romanesti pe UPU.
    Am incercat in zadar sa le gasesc si eu,accesand site-ul de la UPU.Cum ati facut?Ce paşi,ce strada ati urmat?
    Ma puteti sfatui?
    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună dimineaţa,

      Le găsiţi la această adresă:

      https://www.wnsstamps.post/en

      Ștergere
  11. Am gasit!
    Sunt arhivate marcile postale din 2002 pana in 2018.
    Va sunt recunoscator!Grazie!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ati scris spre sfarsitul articolului: "mi s-a adus la cunoştinţă că supratiparul descris mai sus nu a fost executat la Fabrica de Timbre, ci la o tipografie particulară".

    Vi s-a adus la cunostinta din vorbe sau cu probe materiale si cu o baza legala?

    Intr-adevar, care este baza legala a acestei emisiuni filatelice?

    Care este regimul juridic al acestei emisiuni filatelice?

    In mod evident, regimul juridic este caracterizat de cuvantul "ilegalitate".

    Romfilatelia SA nu poate emite si comercializa timbre decat din postura de firma care reprezinta statul roman, nu si din postura de operator privat.

    Emiterea marcilor postale in Romania este monopol de stat.

    Prin lege, tiparirea timbrelor nu se poate realiza decat la Sucursala Fabrica de Timbre a CN "Posta Romana" SA. Aceasta tipografie detine dreptul de exercitare a monopolului de stat!!!

    Dar se stie ca un stat mafiot totalitar, precum cel roman, nu poate fi alcatuit decat din institutii mafiote, care incalca legea discretionar, in vazul tuturor, fara teama de vreo consecinta juridica negativa.

    Din punctul meu de vedere, existenta siglei Romfilatelia pe acea emisiune filatelica (in calitate de emitent) si inexistenta unui numar unic in sistemul unic de numerotare a mărcilor poştale aparţinând UPU reprezinta fara dubii probele materiale ale incalcarii legii.

    Iar incalcarea legii a avut loc indiferent de ce spun, ignora sau decid autoritatile "competente", care, dupa parerea mea, incalca legea protejand juridic faptuitorii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Povestea tipografiei particulare este confirmată de supratipărirea multor emisiuni, începând cu anul 2000. Fabrica de Timbe nu are niciun fel de monopol, nu scrie în nicio lege despre aşa ceva. Monopolul se constituie la emitentul emisiunilor de timbre şi de întreguri poştale.

      Ștergere
  13. Pacat ca nu functioneaza si statul roman precum blogul dumneavoastra, pe baza de transparenta si trasabilitate.

    RăspundețiȘtergere