Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 21 martie 2011

O circulaţie interesantă

Antonio Torres propune celor interesaţi o piesă cu o circulaţie care mi s-a părut interesantă.

Conform conţinutului (şi descrierii vânzătorului), scrisoarea a fost expediată pe 5 aprilie 1852 din Malta, având ca destinaţie Iaşi. Se pare însă că drumul parcurs a fost destul de sinuos, după cum arată ştampilele (mă cam îndoiesc că descrierea casei de licitaţii este cea mai exactă, dar - vorba proverbului - mulţi văd, puţini cunosc!)
Pe 13 aprilie scrisoarea ajunge la Constantinopol (oficiul francez), de unde este expediată la Paris! (11 mai), fiind apoi redirecţionată către destinaţie, via Cracovia (15 mai), ajungând la destinaţie pe 23 (sau 25?) mai 1852 (ştampila oficiului austriac).
Nu aş putea spune cu precizie, deocamdată (încă fac săpături), care au fost tarifele percepute. Îmi lipseşte o sursă documentară referitoare la tarifele percepute în schimbul de corespondenţă dintre Franţa şi Austria. Pe faţa scrisorii se disting un "5", un "4" mare, precum şi un "35" albastru (aceasta ar trebui să fie taxa porto franceză cu care s-a taxat scrisoarea la intrarea pe teritoriul francez). Ştampila roşie, ovală, încă o caut prin sursele mele. Are cineva vreo părere?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu