Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 18 martie 2011

Aceasta este o ştampilă "Lux"

La una din licitaţiile programate pentru sfârşitul acestei luni, se regăseşte (în cadrul unui lot de mărci româneşti) şi piesa din ilustraţie.


Este ceea ce vesticii urmăresc de mult timp: o piesă cu o ştampilă de cea mai bună calitate, aceasta însemnând că este completă pe marcă, că atât numele localităţii, cât şi data se pot citi cu uşurinţă şi că ştampila este aplicată centrat pe marcă şi în poziţie verticală. Conform standardului de calitate adoptat de SFF (Federaţia Filatelică Suedeză), ştampila poate fi încadrată în clasa xx5. Mai multe case de licitaţie se declară extrem de satisfăcute de  modul în care standardul suedez reuşeşte să clasifice gradele de calitate.

Numai colegii de peste ocean nu sunt de acord în această privinţă, utilizând proriul standard, conform căruia se acordă un punctaj pe o scară de la 1 la 100. Dar ei par să nu ţină cont şi de calitatea ştampilei. Deoarece am văzut aşa-numite "gaded stamps" obliterate, care beneficiază de un punctaj de peste 90 de unităţi, dar la care ştampila este doar o pată diformă.

Poate voi dedica un articol exclusiv normelor de calitate, dacă vă interesează acest subiect.

2 comentarii: