Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 4 octombrie 2013

Vă spuneam luna trecută de inflaţia de Capete de bour

Nu am scris nimic despre ultima licitaţie a casei Corinphila - de fapt licitaţiile cu numerele 182-185 - desfăşurate pe parcursul câtorva zile, începând cu 18 septembrie a.c. Ca de obicei, oferta prezentată a fost deosebit de bogată şi de tentantă, numai bani pentru achiziţii să fie.
Oferta de piese şi de mărci româneşti a fost şi ea destul de bogată, fiind caracterizată prin numărul mare de Capete de bour din prima emisiune oferit amatorilor. Am aşteptat să fie publicate realizările, pentru a pregăti un articol mai amplu, cu imaginile celor mai frumoase piese.
Ca o observaţie generală, spre deosebire de alte licitaţii, de această dată Capetele noastre de bour nu au avut în niciun caz rezultate care s-ar putea numi spectaculoase. Aş putea spune chiar că ele au fost relativ modeste, dacă am lua în considerare raritatea lor. Dar nu voi mai face alte remarci, voi trece direct la prezentare. Piesele sunt aranjate în ordinea crescătoare a numerelor de lot, iar începutul aparţine pieselor austriece, mai vechi. Pentru Capetele de bour, derulaţi mai jos. Preţurile sunt în franci elveţieni.

Scrisoare din 1864 expediată din Botoşani, oficiul austriac (ştampilă K.K. F.P. BOTTUSCHAN, însoţită de o ştampilă liniară RECOMANDIRT, nelistată de Tchilingirian) către Freiberg, în Moravia. Pe verso, ştampilele de tranzit şi de sosire. Este o circulaţie extrem de rară. Preţ de strigare: 1.000 franci, preţ final 7.500 franci!

O altă scrisoare expediată în 1869 tot din Botoşani (oficiul consular austriac) către Leipzig, cu tranziturile vizibile pe verso. Ex col. Provera, semnată Sorani. Este o piesă deosebit de rară. Preţ de strigare: 3.500 franci, preţ final: 4.000 franci.

Scrisoare expediată în 1867 din Galaţi (oficiul consular austriac) în Grecia, la Corfu, via Constantinopol. La intrarea în Grecia, la Kerkyra, scrisoarea este taxată cu porto de 20 lepta, prin aplicarea unei mărci curente tip Hermes "cap mare", generându-se o frumoasă francatură mixtă. Preţ de strigare: 500 franci, preţ final 3.400 franci.

Scrisoare expediată din Iaşi în 1827 (de la oficiul consular austriac) la Bologna, via Cernăuţi şi Viena. Pe faţă are aplicată ştampila foarte rară "MOLDAU" în cadru dreptunghiular şi ştampila liniară "Turquie". Ea a fost dezinfectată la graniţa austriacă. Taxată cu 27 bajocchi la sosirea în Statul Papal. Este o scrisoare prefilatelică foarte frumoasă şi rară pentru starea bună de păstrare. Preţ de strigare: 200 franci, preţ final 3.200 franci.

Plic (deschis pentru prezentare) expediat recomandat în 1855 de la oficiul militar de campanie austriac din Bucureşti (K. K. FELDPOSTAMT No 1) către Baden-Baden (de către un ofiţer din Regimentul 3 Ulani). Este o circulaţie rară, o piesă de expoziţie. Preţ de strigare: 1.000 franci, preţ final 3.200 franci.

Scrisoare din timpul Războiului Crimeii, expediată în 1856 de la oficiul austriac de campanie din Iaşi (FELDPOST No. 2) la Alba Iulia, cu tranzit pe verso prin FELDPOST No. 4 şi Sibiu. Scrisoarea a fost dezinfectată, păstrând urmele rastelului. Este semnată Puschmann. Preţ de strigare: 1.000 franci, preţ final 2.600 franci.

Exemplar unicat obliterat de 27 parale, descris prin atestatele alăturate. Piesa are defecte, iar preţul este corespunzător: de strigare 500 franci, final 1.700 franci.

Un alt exemplar uzat de 27 parale, preţ de strigare: 1.200 franci, preţ final: 2.800 franci.

Exemplar uzat de 27 parale tăiat poligonal, însoţit de trei atestate/certificate conţinând descrierea piesei. Preţ de strigare: 1.500 franci, preţ final: 1.800 franci. O remarcă vreau să fac referitoare la atestatul eliberat în 1894 de către Societatea Filatelică din Londra: el poartă semnăturile a trei mari personalităţi ale filateliei mondiale, E. D. Bacon, M. P. Castle şi B. Evans. În opinia mea, însuşi acest certificat este un obiect valoros de colecţie!

Un exemplar superb de 27 de parale, cu margini şi cu ştampilă completă pe un mic fragment. Oferit la un preţ de strigare de 7.000 franci, dar rămas nevândut.

Exemplar uzat de 54 parale, uşor tăiat jos. Preţ de strigare 850 franci, preţ final 1.200 franci.

Unicat de 54 parale anulat cu linii de cerneală. Preţ de strigare: 1.000 franci, preţ final 1.100 franci.

Unicat de 54 parale, obliterat cu o ştampilă roşie de Iaşi. Preţ de strigare: 1.000 franci, preţ final 1.400 franci.

Exemplar obliterat de 54 parale, uşor tăiat jos. Preţ de strigare: 1.200 franci, preţ final 1.500 franci.

Unicat obliterat de 54 parale cu margini enorme, piesă de expoziţie. Preţ de strigare: 1.500 franci. Preţ final: 3.000 franci.

Unicat obliterat de 54 parale cu margini foarte bune. Preţ de strigare: 2.000 franci, preţ final 3.200 franci.

Un exemplar superb de 54 parale obliterat, oferit la un preţ de 6.000 franci. A rămas nevândut, înregistrându-se (în opinia mea) aşa-zisul efect de canibalizare a valorii: deoarece în ofertă s-au putut alege din belşug unicatele de 54 parale, cel perfect (mai scump) nu a avut niciun amator.

Unicat obliterat de 54 parale tăiat rotund (specific biroului de la Bacău), pe un mic fragment de scrisoare. Preţ de strigare: 1.200 franci, preţ final 1.600 franci.

Exemplar neuzat al mărcii de 81 parale, cu uşoare defecte, dar deosebit de rară. Preţ de strigare: 4.000 franci. Preţ final: 7.500 franci.

Unicat obliterat de 108 parale, cu ştampilă roşie aproape completă. Uşor atins sus. Preţ de strigare: 1.200 franci, preţ final: 2.300 franci.

Unicat obliterat de 108 parale, cu uşoare corecturi. Preţ de strigare: 1.500 franci. Preţ final: 2.400 franci.

Unicat obliterat de 5 parale cu cadrul întreg din a doua emisiune, pe hârtie albăstruie. Este o marcă deosebit de rară, în stare foarte bună, fără nicio reparaţie. Preţ de strigare: 5.000 franci, preţ final 5.200 franci.

Aceasta este o piesă deosebită şi prin francatură, şi prin circulaţie, şi prin existenţa unei varietăţi de tipar. Toate explicaţiile sunt prezente în certificatul alăturat, pentru cei curioşi.
Preţul a fost pe măsura unei rarităţi, desigur. Preţ de strigare şi realizat totodată: 20.000 franci!

Una din rarităţile perioadei mărcilor litografiate: 10 bani "barbă" nedantelat din 1871, circulată înjumătăţit pe o recipisă de primire, în locul unei mărci de 5 bani. Preţ de strigare şi preţ final: 7.500 franci.

Aceasta este o bijuterie a filateliei postclasice româneşti, o scrisoare expediată în 1873 din România în Grecia, considerată nefrancată la sosire şi taxată cu un porto de 150 lepta, acoperit printr-o francatură în patru culori cu mărci greceşti tip Hermes "cap mare". Scrisoarea a fost oferită la un preţ de strigare de 3.500 franci, dar a fost vândută cu un preţ final de 13.500 franci!

Acesta a fost un articol mult mai lung decât cele cu care v-am obişnuit, dar mărimea este datorată frumuseţii pieselor descrise.

5 comentarii:

 1. Unul dintre cele mai frumaose articole pe tema primelor marci romanesti si a "valorificarii" lor curente. Ti se strange inima cateodata dar asta este un alt subiect. Sicere felicitari !

  RăspundețiȘtergere
 2. sincere am vrut sa scriu, iertare !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salutare Max!
   Aceste imagini sunt un adevarat regal de filatelie pe care l-ati oferit cititorilor dvs. printre care ma numar si eu.Ne surprindeti de fiecare data intr-un mod placut.Va multumesc ca existati!
   Cu stima si respect,
   Paul,Germania

   Ștergere
  2. Mulţumesc frumos pentru apreciere.

   Ștergere