Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 28 octombrie 2013

Ambulanţă poştală maritimă

Am urmărit o ilustrată oferită pe un portal online dintr-un motiv oarecum ieşit din comun, ca să zic aşa: ea a fost expediată din Constantinopol în 1907 de către un ofiţer marinar român, din a cărui corespondenţă am avut norocul să "prind" o altă piesă cam din aceeaşi perioadă (cu acelaşi scris, acelaşi destinatar şi aceeaşi semnătură). Din păcate, piesa mea a fost văduvidă de timbru, care a fost dezlipit de cineva cu mulţi ani în urmă.
Piesa aceasta însă are tot ce-i trebuie (click pe imagini pentru mărire).


Ilustrata a fost expediată din Constantinopol (textul de pe faţă confirmă acest lucru) la Piteşti, în România, printr-unul din vapoarele SMR care efectuau, la acea dată, cursele între Smirna (actualul Izmir), Constantinopol şi Constanţa.
Vapoarele primeau obiecte de corespondenţă uşoară pentru a fi transportate pe traseu, cu condiţia să fie francate. La bordul vaselor era aplicată o ştampilă specifică, având legenda SMIRNE-CONSTANTINOPLE-CONSTANTA, iar în centru data pe un rând, încadrată de o goarnă poştală (sus) şi iniţialele S.M.R. (jos).


Piesa din imaginile de mai sus a fost oferită de către vânzătorul turc la un preţ puţin cam umflat în opinia mea (225 dolari), ea rămânând nevândută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu