Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 31 octombrie 2013

Scrisoare clasică externă plătită în numerar

Căutam nişte ştampile maghiare prin arhivele licitaţiilor maghiare şi am dat de scrisoarea din imaginile de mai jos, pe care nu-mi aduc aminte să o fi semnalat la vremea respectivă (este vorba de o licitaţie maghiară din cursul anului 2012).


Scrisoarea a fost expediată din Brăila, pe 14 august 1871 (ştampilă "mică" albastră, pe faţă), cu destinaţia Caransebeş (oraş aflat pe teritoriul imperiului austro-ungar la acea dată). După sigiliile aplicate pe verso cu ceară roşie, expeditorul este "Erste K.K.Priv. DonauDampfsch.Ges. Inspectorat Für Die Untere Donau" (compania DDSG a fost obligată să utilizeze serviciile poştei române din 1869).
Scrisoarea poartă o etichetă foarte interesantă, pe care nu-mi aduc aminte să o mai fi văzut (şi care are textul în limba română): "189/DIN/BRĂILA".
Pe faţă, în colţul stâng inferior, expeditorul a înscris valoarea trimiterii (este vorba de o scrisoare cu valoare declarată): "10 florints/25 lei". În colţul drept superior poşta a înscris greutatea trimiterii (13 grame), iar sus, deasupra adresei destinatarului, au fost notate taxele percepute: "Franco 50/65 35 Xr".
Piesa a fost oferită la preţul de strigare de 80.000 forinţi (iunie 2012, între timp forintul s-a mai devalorizat). Din păcate, casa de licitaţii nu a publicat rezultatele licitaţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu