Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 9 octombrie 2013

U.S.A. via Clipper

Dădusem zilele trecute pe un portal online peste un plic din perioada interbelică expediat recomandat şi PA către Statele Unite pe faţa căruia expeditorul a făcut o adnotare, "Via Clipper". Iniţial am crezut că era vorba de zveltele nave cu pânze mult apreciate în secolul al XIX-lea pentru eleganţa, dar şi pentru viteza cu care erau în stare să navigheze. Şi asta pentru că mi-a plăcut modelismul pe vremea când eram doar un puşti.


Totuşi, o vagă amintire (tot de pe vremea când eram pasionat de modelism) m-a îndreptat spre o aeronavă, iar o scurtă "plimbare" pe net mi-a adus imediat răspunsul.
Dar să vedem ce este cu piesa noastră. Ea a fost expediată din Bucureşti pe 20 iulie 1940 printr-o cursă de poştă aeriană, cel mai probabil spre vestul Europei, poate Southampton, în Anglia. De ce amintesc această localitate? Pentru că până aici veneau cursele transatlantice ale companiei americane Pan American, zborurile fiind efectuate cu avioane de tipul Boeing 314 "Clipper", în fapt hidroavioane, unele dintre cele mai mari şi mai luxoase aeronave ale vremii.
Plicul a ajuns la New York pe 8 august.


Aceasta era aeronava botezată "Clipper". Multe detalii au fost postate - unde altundeva - pe Wikipedia. Puteţi citi mai multe aici. Imaginea are aceeaşi sursă.
Piesa de poştă aeriană a fost vândută cu 50 dolari (după 3 biduri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu