Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 18 octombrie 2013

Odesa - New York, via Târgu-Jiu

Pe un portal online am remarcat o piesă cu o circulaţie mai neobişnuită. (exact ceea ce este în titlu). Click pe imagini pentru mărire.


Este vorba de o ilustrată care pare a fi completată la Odesa, după cum menţionează chiar expeditorul, un membru al Crucii Roşii americane. Pe faţă se află ilustrată catedrala din Odesa.
Textul este manuscris în limba engleză pe 14 noiembrie 1919. Prin împrejurări pe care doar le pot bănui, ilustrata a plecat din Odesa şi a ajuns în România, la Târgu jiu, unde a fost francată cu o marcă românească de 15 bani din emisiunea Moldova şi expediată mai departe, probabil spre destinatarul înscris pe verso (nu există însă vreun semn/ştampilă de sosire în Statele Unite). În schimb, ilustrata a trecut prin cenzura română, pe verso aplicându-se ştampila aferentă.
În mesajul său, expeditorul încheie arătând diferenţa cursului de schimb al rublei:

Before war      $ 1.00 = 2.00 Ruble
 Now              $ 1.00 = 240.00  "

Piesa a fost vândută cu 20 dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu