Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 20 octombrie 2013

La copacul lăudat...

Luna trecută, la casa elveţiană David Feldman s-a desfăşurat tradiţionala licitaţie de toamnă, în cadrul căreia amatorii au putut din nou admira (dar şi achiziţiona, dacă le-au permis portofelele) o mulţime de piese extraordinar de frumoase. Din nou numărul rarităţilor de primă mână din filatelia mondială a fost impresionant.
Fiind un colecţionar interesat în primul rând de piesele româneşti, atenţia mea s-a îndreptat asupra acestei categorii de piese. În plus, am mai urmărit piesele din aria de interes pe care cititorii fideli o ştiu deja, dar şi piesele din câteva alte ţări europene care mi-au plăcut mai mult din punct de vedere filatelic şi al studiului tradiţional şi de istorie poştală.

Comunicatul organizatorilor (transmis după terminarea licitaţiilor şi centralizarea rezultatelor) indică realizări foarte bune - socotite pe ansamblul seriei de licitaţii. Ca rezumat, pe timpul celor nouă zile de licitaţii peste 1000 de cumpărători au depus 250.000 de oferte (biduri), achiziţionând peste 5.000 de loturi în valoare totală de peste 10 milioane de franci elveţieni! În afara licitaţiilor desfăşurate la sală ("floor", cum li se mai spune), un procent de aproape 65% din numărul total de loturi a beneficiat de oferte prealabile trimise prin internet. Ca zone de interes s-au remarcat piesele şi colecţiile din Rusia, Egipt şi Commonwealth-ul britanic incluzând India, dar organizatorii au constatat şi un reviriment al interesului pentru Franţa şi coloniile franceze. Pentru multe loturi mari şi colecţii şi-au manifestat interesul un număr însemnat de negustori.

OK, asta este ce spun organizatorii. Pentru piesele din zona noastră de interes am remarcat aproape o adevărată prăbuşire. Plus pentru alte câteva mari rarităţi pe care le-am urmărit.
În articolul de faţă vă voi da câteva exemple de piese excepţionale străine, care au rămas nevândute. Într-un viitor articol vă voi prezenta şi piesele româneşti, care - de asemenea- în majoritate au rămas nevândute.


Faimoasa scrisoare expediată de la Viena la Pesta, expediată cu cinci zile înainte de punerea oficială în circulaţie a primei emisiuni austriece (27 mai 1850). Ştampila de sosire de pe verso indică data de 29 mai. Scrisoarea (piesă cheie pentru filatelia clasică austriacă) este multiplu certificată şi semnată. A fost oferită pentru 75.000 euro, dar nu a fost vândută.


Danemarca, prima emisiune, singurul bloc obliterat de patru mărci cunoscut la valoarea de 2 RBS. Este o raritate majoră a filateliei nordice, care a fost oferită pentru 50.000 euro, dar nu a fost vândută.


Finlanda, o extrem de rară francatură mixtă între mărci KOP şi mărci PENNI (una din cele două piese cunoscute). 5 KOP. din 1862 aplicat pe întregul poştal de 10 KOP. roşu, cu o francatură suplimentară de zece exemplare de 8 PENNI (emisiunea 1866-1867), piesă expediată spre Elveţia. Piesa - extrem de atractivă vizual - a fost oferită la 30.000 euro, dar nu a fost vândută.

Ultima piesă din cadrul acestui articol, tot dintr-o ţară nordică (am o slăbiciune pentru mărcile din această regiune, click pe imagine pentru mărire) este tot o piesă excepţională, un unicat.


Este vorba de un bloc (imens!) obliterat de 39 de exemplare din prima marcă norvegiană, 4 Skilling albastru. Este un unicat, cum am mai spus, fiind cea mai mare formaţiune cunoscută a acestei piese. Preţul de strigare a fost şi el unul pe măsură: 350.000 euro! Piesa nu s-a vândut însă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu