Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 10 octombrie 2013

Un fals care a generat multe discuţii

Pe un portal online, cineva a postat o piesă care a stat la baza unor discuţii în mai multe cercuri ale colecţionarilor. Piesa nu s-a vândut, dar e posibil ca ea să fie postată din nou. Hai să vedem despre ce este vorba (click pe imagini pentru mărire).


Unii colecţionari începuseră să avanseze tot felul de ipoteze: s-ar purtea să fie o bandă de ziare; dar de ce francatura are o valoare aşa de mare? etc., etc.
Ce-i drept, piesa poate "lua faţa" dacă nu este privită cu mai multă atenţie. Se poate începe cu marca de 18 bani din 1868.


Aceasta este marca, o imagine mărită, care să permită vizionarea optimă a detaliilor de desen. Ia să vedem şi nişte originale, ca să putem face o comparaţie:


- un original neuzat;

- un original obliterat tot cu o ştampilă tip "grătar simplu".

Dacă facem o comparaţie vizuală ale mărcii de pe piesa în cauză cu cele două originale, diferenţele apar destul de uşor. Ele constă mai ales în aspectul diferit al efigiei, precum şi în conturul cadrului (comparaţi grosimea şi fermitatea cadrului exterior, de culoare, cu spaţiul alb interior de lângă cadru) şi al desenului ornamentlor din colţuri.

În ceea ce priveşte ştampila Giurgiu tip "agrafă bogată", ea este dintr-un tip de fals cunoscut mai demult. Un exemplu (pe care l-am avut mai la îndemână) este falsul de mai jos al mărcii de 5 bani "favorit" 1869 (remarcaţi aceeaşi dată):


Se poate face o comparaţie cu o ştampilă întâlnită pe o scrisoare nefrancată:



În detaliu se pot distinge diferenţele care apar la conturul şi detaliile agrafei din partea inferioară a ştampilei.

În concluzie, piesa respectivă (aşa-zisa "bandă") este un fals integral: marcă falsificată, pusă pe un suport oarecare, pe care s-au aplicat ştampile falsificate.

2 comentarii:

  1. Din aceeasi categorie? - http://www.okazii.ro/timbre-plicuri-circulatii-pana-1900/anvelopa-carol-i-10-b-albastru-proba-p6-a59676729

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, face parte din aceeaşi categorie. Şi mă îndoiesc că posesorul nu ştie despre ce este vorba, după ce mai are la vânzare.

      Ștergere