Cu câteva zile în urmă, un vânzător britanic (cred) a oferit spre vânzare pe eBay un bloc obliterat cu tipuri diferite la valoarea de 3 lei brun, uzuale "cap mic" Ferdinand (1924).
După cum se poate vedea, mărcile de sus sunt din tipul II (cifra 3 din cartuş este "cu furcă"), în timp ce mărcile de jos sunt tipul I (cifra 3 este "cu cioc").
Un lucru nespecificat în mod direct în literatura şi cataloagele româneşti este faptul că din marca de 3 lei Ferdinand "cap mic", la imprimarea culorii brun au fost utilizate mai multe planşe. Atât mărcile din tipul I, cât şi cele din tipul II au fost imprimate cu planşe proprii (se cunosc jumătăţi de coli de tipar de câte o sută de mărci care nu au tipuri diferite). De aceea, mărcile izolate sunt comune la ambele tipuri.
Există însă şi o planşă mixtă din care nu poate să spună nimeni că a văzut cu proprii ochi o coală întreagă (toţi cei întrebaţi spun că "au auzit"), planşă la care se pare că există un singur rând de clişee din tipul I ("cu cioc"), restul clişeelor fiind din tipul II.
Piesa de faţă prezintă urme (vizibile mai greu) de capete de cui între clişeele de pe acelaşi rând, la baza lor. Aceste semne de capete de cui pot indica faptul că placa de zinc conţinând clişeele a fost "decupată" (probabil din cauza unor clişee deteriorate), rândul inferior fiind completat cu clişee din celălalt tip. Este o supoziţie, dar este totodată şi singura explicaţie posibilă (dacă cineva are o altă părere, îl rog să folosească cu încredere formularul de comentarii de sub articol).
Blocuri neuzate cu tipuri mixte se cunosc în mai multe colecţii. Blocuri obliterate (circulate, precum cel din imagine) nu-mi amintesc să fi văzut în ultimii 20 de ani, de aceea personal consider că ele sunt mult mai rare decât un bloc neuzat.
Blocul a fost vândut cu numai 70 de lire sterline, un preţ avantajos în opinia mea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu