Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 21 iunie 2012

NEWS: Comisia de comerţ internaţional a PE a votat pentru respingerea ACTA

(sursa imaginii)

Comisia de comerţ internaţional a Parlamentului European (INTA) a votat astăzi respingerea controversatului Acord comercial de combatere a contrafacerii (ACTA), propunerea urmând să fie supusă în luna iulie votului în plenul PE.

Membrii INTA au respins în schimb o altă propunere, care prevedea amânarea votului în plenul PE până la anunţarea opiniei Curţii Europene de Justiţie în urma unei cereri a Comisiei Europene (propunere susţinută mai ales de eurodeputaţii PPE).

Astfel, comisia INTA, comisia responsabilă de acest dosar, a adoptat raportul elaborat de eurodeputatul britanic David Martin (S&D), ce recomanda respingerea ACTA.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia pentru libertăţi civile, Comisia pentru industrie, cercetare şi energie şi Comisia pentru afaceri juridice ale Parlamentului European s-au pronunţat prin vot împotriva ACTA, iar ele au fost urmate acum zece zile de Comisia pentru dezvoltare.

Supunerea la vot a acordului în plenul Parlamentului European este prevăzută pentru luna iulie. Pentru a intra în vigoare în UE, tratatul are nevoie de aprobarea Parlamentului European, care nu poate aduce însă amendamente.

Toate statele UE - cu excepţia Ciprului, Estoniei, Slovaciei, Germaniei şi Olandei - plus SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia au semnat ACTA.

Dacă plenul PE va vota în favoarea ACTA, atunci Ciprul, Estonia, Slovacia, Germania şi Olanda vor trebui să semneze acordul şi toate statele membre vor trebui să-l ratifice (plus cel puţin cinci state din afara UE), înainte ca acesta să poată intra în vigoare.

Dacă Parlamentul European va respinge acordul, ACTA nu va putea intra în vigoare în UE. Totuşi, dacă şase state din afara UE vor ratifica acordul, acesta va intra în vigoare în ţările respective.

(Sursa)

9 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Să vedem ce-o fi mai departe. Mă îngrijorează treaba cu ratificarea de către şase state din afara UE.

      Ștergere
    2. Iar cifra este mică, oricând se găsesc şase...

      Ștergere
  2. Daca nu vrei ACTA, voteaza partide care spun ca nu sunt de acord cu ACTA
    SIMPLU

    --Cu drag, Felicia

    RăspundețiȘtergere
  3. ACTA, trebuie doar modificat prin unele parti. in esenta nu este ceva rau

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema e că scopul declarat nu este acelaşi cu scopul urmărit.

      Ștergere
  4. Poate ca fiecare tara ar trebui sa aleaga liber.....daca vor sau nu ACTA

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiu daca mi s-a inregistrat comentariul
    Spuneam ca fiecare tara ar trebui sa aleaga liber fara a fi influentata de deciziile alteia....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a înregistrat, numai că m-au ţinut alte treburi departe de blog pentru vreo două zile şi n-am putut da drumul la comentarii. Mea culpa!

      Multe lucruri ar fi normale, dar se pare că aleg alţii pentru noi.

      Ștergere