Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 12 mai 2011

Câteva varietăţi

În decursul ultimelor două săptămâni am dat peste mai multe piese care prezintă diverse varietăţi. Le-am grupat pe toate pentru a vi le prezenta.

Acum ceva timp v-am prezentat o marcă asemănătoare, dar neuzată (căutaţi articolul dacă sunteţi interesaţi). Marca are un lumen alb în fondul medalionului, la baza cefei efigiei. Confirmarea cu această piesă a primei semnalări denotă existenţa unei varietăţi constante, ce merită catalogată de un viitor catalog specializat.

Această marcă de 5bani "Paris" prezintă o spărtură sub piciorul drept al literei A din POSTA. Cred că am mai întâlnit-o, dar nu am la îndemână caietul meu cel "fermecat" (mai am încă notiţe netrecute în evidenţa electronică).

La piesa de faţă (din emisiunea "Bucureşti II") se poate deosebi o spărtură destul de mare a cadrului vertical drept.

Tot din emisiunea "Bucureşti I" urmează câteva piese de 15 bani ca exemple pentru diferite stadii de tipar ancrasat (nu sunt rare, dar sunt frumoase). Piesa de mai sus aproape că are toată inscripţia ROMANIA acoperită, iar florile din colţurile superioare sunt acoperite în totalitate.

La această marcă, inscripţia ROMANIA este bine marcată, dar florile din colţurile superioare au dispărut cu totul, iar din cele din colţurile inferioare doar se mai disting vagi urme.

Piesa de mai sus are inscripţia ROMANIA aproape acoperită. Datorită utilizării unei cerneli de tipar prea "moi" (cu fluiditate mai mare decât poate suporta gradul de absorbţie normal al hârtiei), spaţiile gravate (adânci) ale clişeului sunt umplute.

La această marcă se poate distinge o spărtură a cadrului orizontal superior, deasupra piciorului stâng al literei N din ROMANIA.

50 bani "Bucureşti II": cadrul orizontal superior este "făcut bucăţi". Faceţi click pe imagine pentru mărire.

Aceeaşi marcă. Cadrul vertical stâng lipseşte pe o lungime destul de mare.

Aici lipsesc porţiuni din cadrul vertical drept, iar cadrul orizontal superior este deformat şi cu întreruperi.

Cadrul vertical stâng este făcut "franjuri", ceea ce denotă uzura relativ mare a clişeului.

De la această valoare, este cea mai frumoasă varietate pe care o cunosc: uitaţi-vă la cadrul orizontal inferior, sub inscripţia POSTA.

La această marcă apare o pată de culoare în stânga cifrei valorii, la cartuşul drept. Dar mai interesantă decât pata de culoare mi se pare deteriorarea cadrului vertical al mărcii vecine (de fapt al clişeului ei).

La această marcă apare un defect al cifrei 5 din cartuşul drept al valorii.

Aştept şi alte contribuţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu