Mi-au sărit în ochi două piese care sunt oferite în luna aceasta la două case germane de licitaţii diferite, dar care seamănă. De fapt nu sunt chiar MViR-uri, ci poşta Armatei a 9-a germane (click pe imagini pentru mărire):
Prima piesă este oferită pentru 100 de euro, iar a doua pentru numai 30. Francaturile sunt similare, ştampilele "BUKAREST" aşişderea, diferă suporturile, adresanţii şi ştampilele de cenzură.
V-aţi întrebat vreodată de ce mărcile Armatei a 9-a sunt cu mult mai rare decât cele cu supratiparele (în diferite forme) MViR? Răspunsul este simplu: pentru că în Germania nu au existat clişeele supratiparelor (s-au utilizat numai în România, pe timpul ocupaţiei). Aţi văzut din aceste mărci coli, aşa cum se (mai) găsesc din celelalte emisiuni? Dar piese circulate "pe bune" cu "Gültig 9. Armee" câte aţi văzut? Purtau ele cumva aceleaşi tipuri de cenzuri ca cele din imaginile de mai sus?
Fără îndoială că mărcile sunt originale. "Producerea" pieselor s-a făcut însă prin utilizarea ştampilei "BUKAREST" cu un model care nu prea a existat în epocă (colegul nostru suedez l-a postat la falsuri - căutaţi linkul "Forgeries" pe pagina respectivă). Culmea este că acelaşi tip de ştampilă apare într-o ediţie a volumului specializat pentru Germania al catalogului Michel. Este o eroare, sau nu? Sau s-a încercat "acoperirea" celor care au călcat în străchini?
Cât despre ştampilele de cenzură, cred că trebuie făcut un inventar centralizat cu tipurile întâlnite pe astfel de "plicuri filatelice" (în fapt doar falsuri parţiale), împreună cu caracteristicile lor (eu mi-am propus acest lucru, am adunat în ultimii ani zeci de ilustraţii cu piese de acest gen).
Lucrul mai rău este că în multe licitaţii germane astfel de piese sunt oferite sub semnătura unor experţi care sunt membri ai asociaţiei internaţionale profesionale. Iar mulţi colecţionari din toată lumea iau de bună toată tărăşenia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu