Mi-am propus ca pe parcursul unei serii de articole să subliniez cele mai frumoase piese dintr-o acumulare importantă de piese româneşti, prezentată la licitaţia casei elveţiene David Feldman. Cunoscuta firmă recidivează în ceea ce priveşte marca românească veche şi piesele româneşti de istorie poştală, după licitaţia de acum câţiva ani în care s-a vândut "cel mai scump ziar din lume". Ca să evit eventualele speculaţii, toate piesele importante provin din colecţii cunoscute de mulţi ani atât în străinătate, dar şi de câţiva colecţionari mai vechi din ţară. Ele au mai fost semnalate în literatură şi au fost prezente în cadrul mai multor exponate premiate la mai multe expoziţii de talie mondială.
Precizez că nu am de gând să copiez catalogul licitaţiei. Cine îl doreşte, nu are decât să-l comande la firma Feldman. Voi face doar câteva observaţii asupra pieselor care mi se par de valoare documentară mai mare şi care nu pot fi văzute, laolaltă şi în această formă, decât poate peste alţi douăzeci sau treizeci de ani.
Faceţi click pe imagini pentru mărire.
Aceasta este o piesă care este posibil să fie unică. Documentul are două "mesaje". Cel din partea superioară face referire la faptul că pachetul care însoţeşte documentul a fost dezinfectat la carantina Călăraşi, pe 25 aprilie 1837. Mesajul din partea inferioară este datat 19 iulie (acelaşi an), atestând dezinfectarea la carantina Gura Ialomiţei, împreună cu ştampila negativă sigilară a acestei carantine. Din câte se cunoaşte până acum, este singurul document însoţitor al unui pachet trecut printr-o carantină.
Scrisoare datată 1838, expediată de la carantina Turnu Severin la Bucureşti. Dezinfectarea a fost certificată de directorul carantinei, Strâmbeanu, pe 27 decembrie.
Scrisoare datată 1839, dezinfectată şi certificată pentru acest lucru de către carantina Zimnicea. Aceasta este o ştampilă sigilară rară. K. Dragomir îi acordă un coeficient de raritate "6" în lucrarea sa de ştampilografie.
O "prefilatelică" Moldova datată 1855, cu o amprentă deosebit de clară a ştampilei chirilice FRANCO a biroului Fălticeni, expediată la Roman. Piesă de exponat.
O altă scrisoare prefilatelică datată 1855, purtând pe verso amprenta sigiliului biroului Roman, necatalogată de Kiriac Dragomir. Este formidabilă calitatea amprentei sigiliului în ceară, foarte clară, curată şi lizibilă.
Scrisoare datată 1857, cu o ştampilă GALATZ MOLDOVA mai timpurie decât cea semnalată de K. Dragomir. Piesă de referinţă.
Scrisoare recomandată din 1859 expediată de la Iaşi la Roman, purtând atât ştampila JASSY MOLDOVA "mare", cât şi ştampila prefilatelică chirilică FRANCO. Valoarea declarată a trimiterii este de 9 lei şi 30 parale.
Scrisoare expediată în 1860 de la BUCAREST WALACHEI la FOCSANI. Apariţia ambelor ştampile nu este prea comună.
Acesta este un document poştal foarte frumos, o adeverinţă a biroului Huşi din 1860, "adeverinţă de priimirea marcilor următoare şi anume: Zece file marci a 40 parale şi zece file marci a 80 parale" (evident, este vorba de câte zece coli a 32 de mărci de 40 şi 80 parale din emisiunea a doua). Formularul poartă şi ştampila sigilară a biroului Huşi, o amprentă clară. Piesă de exponat.
Aceasta este o scrisoare însoţitoare de grop, nefrancată (franco) din perioada filatelică (1860), purtând o amprentă foarte clară a ştampilei tip M1 MICHALENI MOLDOVA. Scrisoarea este adresată către "Kăpitanu Postei Mihaileni".
O frumoasă scrisoare recomandată Datată cu aproximaţie în 1862 după culoarea tuşului celor două ştampile: BUCAREST (fără WALACHEI) şi KU-RECEPIS.
O scrisoare din perioada postclasică, expediată nefrancată de la Ismail la Corfu în 1877. Scrisoarea a fost taxată la sosirea în Grecia cu 100 lepta, fiind francată cu două mărci tip Hermes "cap mare". Cele două degetare JSMAIL albastre sunt decorative.
Prima ştampilă a unei poşte militare româneşti, aplicată pe spatele unei scrisori, datate 28 AUG (18)77: QUARTIER GEN. POIANA. Kiriac Dragomir specifică pentru această ştampilă numai data de 1 august, în timp ce ing. Călin Marinescu indică (Poşta militară română 1859-1995 şi corespondenţa prizonierilor de război) intervalul de timp 25 iunie - 6 august 1877. Este o piesă deosebită.
(Va urma)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu